Nagy és erős lett az Apple iPad Pro

Az Apple idén is frissítette az iPad termékcsaládot, ami nem tekinthető meglepetésnek, de az már igen, hogy mire. A vállalat ezúttal új piacokat szeretne meghódítani, így egy újabb ráncfelvarrás helyett egy iPad Pro érkezik, amely a professzionális alkalmazásokra lesz kiegyezve. Ennek megfelelően a kijelző méretét alaposan felpumpálták, egészen 12,9 hüvelykig, az Oxide TFT felbontása pedig 2732x2048 képpont lett, ami 264 ppi pixelsűrűségnek felel meg.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro [+]

A méretválasztás egyébként nem véletlen, ugyanis ezen a méreten fér el egymás mellett két alkalmazás ablaka kényelmesen, amiből következik, hogy az iOS 9-cel járó multitaszk előtérbe helyezése, a produktivitás növelése volt a cél. A kijelző mögött felbukkan a cég egyedi timing controllere, illetve a változó, képtartalomhoz igazított frissítési frekvencia, ami növelheti az egyébként mindennél fontosabb akkumulátoros üzemidőt, amely a gyári adatok szerint 10 óra.


[+]

A 6,9 milliméter vastag és 712 grammos iPad Pro belsejébe az új Apple A9X rendszerchip dolgozik az M9 koprocesszoral, de előbbiről szokás szerint most még szinte semmit sem tudni. A cég most is nagy számokkal dobálózott, miszerint az A9X 1,8-szor gyorsabb mint az A8X, és a videomegjelenítésre sem lesz panasz, és a Metal API-val való kompatibilitás sem marad el. Hangszórók szempontjából is újnak tekinthető az iPad Pro, ugyanis az unibody ház négy sarkába egy-egy darab hangszórót helyeztek, így az összesen négy darab hangszóró tekintélyes hangerőre lesz képes. Természetesen a hangszórók csatornakiosztása a gép pozíciójától függően dinamikusan változik, azaz nem lesz probléma, ha filmnézés közben a gépet elforgatjuk, a hangzás mindig az aktuális pozícióhoz fog igazodni. Ami a felszereltség egyéb területeit illeti, a Pro 1,2 megapixeles előlapi és 8 megapixeles iSight hátlapi kamerát, IEEE802.11ac MIMO Wi-Fi és Blutooth 4.2 vezérlőt, Touch ID-t, továbbá és opcionális LTE modult kapott.


[+]

A Pro további produktivitást növelő kiegészítőket is kapott, amelyekkel teljesen új területeket hódíthat meg az új masina. Az egyik az úgynevezett Smart Keyboard lesz, ami lényegében egy hajtogatható tokba épített, 3,2 mm vastag (avagy vékony) billentyűzet, cseppálló kivitelben, amibe a gépet oldalával lehet belehelyezni és mágnesesen kapcsolódnak egymáshoz.


[+]

Ehhez hasonlót ugyan láthattunk már korábban máshol, de az Apple páratlan gépelési élményt ígér. Emellett fontos tényező, hogy a klaviatúra és a táblagép nem vezeték nélkül, hanem a gép oldalába épített Smart Connectornak hívott csatlakozósoron keresztül kapcsolódik egymáshoz, és ezen keresztül zajlik a kommunikáció és a billentyűzet tápellátása is.


[+]

A másik kiegészítő az Apple Pencil, ami felfogható stylusnak, de annál sokkal többet tud. Az aktív "ceruza" nem csak nyomásérzékeny, de a döntést is érzékeli, ami rajzprogramoknál jöhet jól (satírozás, árnyalás, stb.) illetve a pontos pozicionálást is segíti.


[+]

Apropó pontosság: az Apple extra alacsony késleltetést és szuperpontos követést ígért, ami a megnövelt mintavételezésnek is köszönhető. A Pencil használatával nem szűnik meg a multi-touch támogatás, azaz ujjunkat is használhatjuk a ceruzával való alkotás közben, például egy virtuális vonalzót tarthatunk vele, segítve ezzel, hogy egyenes vonalt tudjunk húzni.


[+]

Az Apple Pencil töltését is egy huszárvágással oldották meg: beleintegráltak egy Lightning Connector csatlakozót, ami a táblagép ugyanilyen szabványú aljzatába helyezhető töltés céljából – érdekességként megjegyzendő, hogy 15 másodpercnyi töltés fél óra használatra elegendő.

 


[+]

Számos programon keresztül demonstrálták a Pencil és a produktivitás kapcsolatát, többek között a Microsofttól jelen volt Kirk Koenigsbauer, aki az Apple-ön futtatott Office irodai programcsomag esetében mutatta meg, mire képes a cég új varázsceruzája és a multitaszk felhasználás.


[+]

A tabletek három színben (asztroszürke, arany és ezüst) lesznek elérhetők november végén összesen három verzióban. A Wi-Fis kiadás 32 és 128 GB-os tárkapacitással 799 és 949 dollárért lesz kapható, míg az LTE-s opció kizárólag 128 GB-os tárral 1079 dollárba fog kerülni. Az Apple Pencil és a Smart Keyboard külön lesz kapható, előbbi 99 dollárért, utóbbiért pedig 169 dollárt kell fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés