Hirdetés

Műszerfalak épülhetnek a homorú TFT-re

Hirdetés

Egy a héten kezdődő Los Angeles-i kiállításon mutatja be először a nagyközönségnek a tajvani AU Optronics (AUO) a világ első homorú TFT LCD-jét, melyet a későbbiekben a cég reményei szerint az autóiparban és más ágazatokban is tömegesen használnak majd. A speciális eljárással készülő kijelzőből egyelőre csak prototípus létezik, azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül kereskedelmi forgalomba, ha kerül egyáltalán.

Az AUO homorú TFT-jének görbületi sugara 110 milliméter, elkészítéséhez speciális gyártási eljárásra és a görbülethez igazodó háttérvilágításra volt szükség – utóbbi a teljes felületen biztosítja a sík kijelzőkhöz hasonló egyenletes kontrasztot és fényerőt. A gyártó szerint ez a megoldás a már régóta létező, flexibilis szubsztrátumokra épülő megjelenítőknél lényegesen jobb képminőséget és színreprodukciót ad, így olyan területeken is beválhat, ahol a hajlékony kijelzők csődöt mondanak.

Szintén a Display Week 2008 rendezvényen állítja ki az AUO azt a mobiltelefonokba szánt TFT-t, mely a gyártó állítása szerint a legvékonyabb ilyen megjelenítő lehet. Az 1,9 hüvelykes képátlójú megjelenítő mindössze 0,63 milliméter vastagságú, tömege pedig 2,1 gramm. A kifejezetten vékony és dizájnos mobilokba szánt kijelző fényereje 400 cd/m2, így a kép még erős napfény mellett is jól látható – vélik az AUO-nál.

Azóta történt

Hirdetés