Moziba megy a GeForce 7900

Hirdetés

Az NVIDIA július végén, augusztus elején érkező, továbbfejlesztett csúcskategóriás videokártyái ugyan semmivel sem lesznek gyorsabbak elődeiknél, annak azonban, aki HD DVD vagy Blu-ray meghajtóval kívánja felszerelni a közeli jövőben számítógépét, és mozizni is akar vele, érdemes lehet lecserélnie jelenlegi felsőkategóriás videokártyáját a hamarosan piacra kerülő frissített típusok egyikére.

Tajvani videokártyagyártók nemrég arról tájékoztatták a DigiTimes hírmagazint, hogy az NVIDIA legkésőbb augusztus közepéig kész piacra dobni GeForce 7900 GT és GTX videokártyáinak felújított változatát. Ezek a típusok a különböző márkák választékában eddig csak elvétve megtalálható modellekhez hasonlóan teljes HDCP-támogatást nyújtanak majd, azaz megfelelnek a nagy felbontású videoanyagokat védő másolásvédelmi követelményeknek. Amennyiben mind a kibocsátóeszköz (jelen esetben a PC, illetve a videokártya), mind a megjelenítő (LCD vagy plazma rendszerű kijelző, projektor) tartalmazza ezt a technológiát, a kép teljes pompájában élvezhető, egyéb esetben a kiadók korlátozhatják a lejátszási minőséget, ezzel akadályozván meg a közvetítőközeg „megcsapolását”.

Az új kiadású GeForce 7900 videokártyák már kivétel nélkül száz százalékban kompatibilisek lesznek ezzel a másolásvédelmi eljárással, a források ugyanakkor rámutattak, hogy az alacsonyabb kategóriákban továbbra is csak opció lesz a HDCP támogatása; a különböző márkáknak maguknak kell eldönteniük, hogy néhány dolláros költséggel integrálják-e a dekóderchipet termékükre. A rivális ATI-nál egyelőre nincs olyan terv, amely átfogóan, minden csúcskategóriás videokártyára vonatkozólag bevezetné ezt a technológiát, ugyanakkor emlékezetes az a botrány, melynek kiindulópontja az volt, hogy a kanadai vállalat korábban több olyan termékéről azt állította: rendelkezik ezzel a másolásvédelmi eljárással. Mint kiderült, az ominózus kártyák közül akkor valójában egyik sem felelt meg a HDCP másolásvédelmi rendszer követelményeinek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés