Komoly lökést kapnak a jövőre érkező mobil Ryzenek

Az NVIDIA elsődleges platformalapként tekint majd rájuk, de igazán a mobil Radeonok rúgják be őket.

Az AMD a következő évre szánja a Renoir kódnevű SoC APU utódjának szántó, Cezanne kódnevű lapkát, amely sok tekintetben hasonlít az elődre, de a Zen 2 magokat a Zen 3-as verzió váltja fel. Ez a dizájn elsődlegesen a processzor oldalán erősít, így az IGP tekintetében megőrzi a viszonylag régi Vega architektúrát, aminek a fő előnye, hogy alacsony tranzisztorbüdzsé mellett is elfogadható teljesítményre képes. Az egész döntés mögött egy olyan koncepció rejlik, hogy az AMD szerint amelyik gépbe dedikált GPU kerül, abba nincs értelme erős és komoly tudással rendelkező IGP-t építeni, így inkább a processzorrész erősítésére költik a tranzisztorbüdzsét. Emellett érkezik egy másik APU, ami pont fordítva cselekszik, és megtartja a Zen 2 magokat, de ugyanakkor más tekintetében sokat újít, hiszen beveti az RDNA 2-t, pár új hardveres blokk kíséretében.

A Cezanne tehát alapvetően inkább a felsőházba szánt, nagy teljesítményű notebookok piacát célozza, ahol eléggé biztos, hogy lesz dedikált GPU is a vázon belül. Ráadásul a notebookgyártóktól megtudtuk, hogy ez lesz az első olyan mobil lapkája az AMD-nek, amire az NVIDIA gyári szinten is hitelesíti majd az új generációs mobil GeForce sorozatát, sőt, konkrétan az érkező Ryzen lesz az elsődleges platformalap. Ettől persze az Intel nyolcmagos Tiger Lake megoldását is támogatják, de ez nagyobb energiaigény mellett sem tud olyan processzor oldali teljesítményt elérni, mint a Cezanne. Maguk a gyártók egyébként régebben is használhattak mobil GeForce-okat a Ryzenek mellett, az ASUS például többször is így tett, viszont gyári hitelesítés nélkül maguknak kellett kitesztelni a készülő dizájnokat, ami megoldható, csak költséges.

Az NVIDIA a mobil piacot majd a GA104-es és az érkező GA106-os kódnevű GPU-kkal fedi le. A csúcsmodell 16 GB-nyi GDDR6-os VRAM-mal érkezik, és némileg megnő a fogyasztási kerete a korábbi generációban tapasztalható szinthez viszonyítva, amit az Ampere architektúra étvágya generál. Információink szerint emiatt is volt fontos a Cezanne SoC APU hitelesítése, mivel így a processzornak kevesebb fogyasztási keretből kell majd működnie. Ilyen formában nem az számít majd, hogy 45 watt környékén mire képes egy mobil processzor, hanem 25-35 watt között mekkora teljesítmény van benne, és ebből a szempontból a Zen architektúra már az aktuális generációban is elég erősnek számított. Nem véletlenül tudott az ASUS a ROG Zephyrus G14-gyel igen kis helyre viszonylag nagy tempót építeni.

A Cezanne SoC APU azonban mégsem az NVIDIA hátterében bízhat igazán, hanem a mobil Radeonokban, az AMD ugyanis még a Navi 21-et, vagyis a csúcskategóriás asztali fejlesztést is levinné a mobil piacra. Ezt most könnyen meg tudják tenni, hiszen 256 bites memóriabusza van, vagyis befér a tipikus notebookdizájnokba. Úgy tudjuk, hogy a Cezanne és a Navi 21 kombinációja a leggyorsabb alapot kínálja majd jövőre, miközben a 15 hüvelykes, vékonyabb notebookvázakba is beépíthető. Ez abból a szempontból érdekes, hogy egy asztali szintre szánt csúcs-GPU-t, ilyen kis helyre eddig még nem préselt senki, de jól mutatja az új gyártási eljárások és a fejlődő technológia előnyeit, hogy 2021-ben már ez is lehetségessé válik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés