Minden tekintetben hódításra kész a DVI lehetséges utódja

Hirdetés

Noha a szabványt megalkotó Video Electronics Standards Association (VESA) elképzelései szerint a DVI csatolószabvány egyik lehetséges utódjaként emlegetett DisplayPortnak már tavaly hódítania kellett volna legalább a PC-s megjelenítőeszközök körében, az új technológia karrierje csak mostantól ívelhet felfelé. A testület a héten fogadta el a szabvány 1.1-es verzióját, mely a tavaly május óta elérhető 1.0-s változathoz képest lényegében egyetlen ponton nyújt változást: az új csatoló mostantól teljes kompatibilitást nyújt a HDCP másolásvédelmi eljárás 1.3-as verziójával. A DisplayPort 1.1-nek megfelelő rendszerek így képesek lehetnek a Blu-ray és a HD DVD korongokon kiadott másolásvédett tartalmak korlátozások nélküli megjelenítésére.

A DisplayPortról 2005 augusztusában hallhatott először részletesebben a közönség, ekkor ismertették első alkalommal az új, képet és hangot egyaránt továbbító csatolószabvány néhány főbb paraméterét a VESA illetékesei. Az új rendszer 10,8 gigabit/másodperces maximális adatátviteli sebességével felülmúlja a korábbi megoldásokat, ráadásul a DisplayPort kábele lényegesen kevesebb vezetéket tartalmaz, mint a különböző DVI megoldások, így az eszközök csatlakozása a korábbinál flexibilisebbé, egyszerűbbé válhat. Míg a legfőbb riválisnak tekintett HDMI elsősorban az otthoni szórakoztatóelektronikai (házimozi) rendszerek része lehet a jövőben (vagyis része már most is), a DisplayPortnak főként a számítástechnikai eszközök piacán jósol sikereket a VESA, ugyanakkor a fejlesztők kiemelik, hogy az előbbi szegmensben is lehet létjogosultsága az új technológiának, különösen az 1.1-es változat bevezetésével.

Bár a DisplayPort és HDMI szabványok hasonló elven, hasonló technológiákat alkalmazva működnek, ezzel együtt gyakorlatilag ugyanazt a minőséget ígérik, fontos különbség van a technológiák elérhetősége közt. Míg a DisplayPort nyílt, mindenki által használható ipari szabvány, a HDMI licencköteles, melynek értelmében a HDMI-kompatibilis eszközöket előállító gyártóknak évente 10 000 dollár egyszeri díjat, továbbá minden értékesített készülék után minimum 1, maximum 15 cent licencköltséget kell fizetniük a HDMI szabványt gondozó HDMI Licensing LLC-nek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés