Mi kerül egy USB kábelen 75 000 forintba?

Hirdetés

A kábel fontos része az audiorendszereknek, egy felsőkategóriás szett hangminőségét például nagy mértékben képes befolyásolni ez a tényező is. Sokan vannak, akik a vezetékek segítségével finomhangolják rendszerüket, hiszen még a felsőkategóriás kábelek között is megfigyelhetőek különbségek, ezáltal ezek cserélgetésével is lehet módosítani valamelyest a megszólaláson. Éppen ezért nem okozhat meglepetést, hogy a hifi, high-end univerzumban vannak olyan, első látásra teljesen hagyományosnak tűnő kábelek, amelyek ára meglepően magas. A Human Audio nevű kis magyar manufaktúra is foglalkozik ilyen kiegészítők fejlesztésével és gyártásával, kínálatukban például megtalálható egy 76 000 forintba kerülő 120 centis USB, illetve S/PDIF kábel is.


[+]

Mivel ők első kézből tudnak információkkal szolgálni ezzel kapcsolatban, ezért felvettük velük a kapcsolatot, hogy megtudjuk, pontosan miért is kerül ennyibe egy vezeték? Büdszenti Pétertől, a cég tulajdonosától és egyben vezető mérnökétől megtudtuk, hogy minden kábelükhöz nagy tisztaságú réz vezetőt használnak, a külső borítás pedig pamutból készül. Ám a felépítés, a szigetelés, a keresztmetszet, a konstrukció jelentősen eltérhet egymástól, egyszerűen azért, mert vásárlóik, illetve az általuk használt készülékek igényei mások lehetnek. A mechanikai szerkezet és az ebből fakadó hajlékonyság, illetve szilárdság alapvetően képes befolyásolni a hangzást, épp úgy, mint a vezető anyag kora. Épp erre vezethető vissza, hogy USB kábeleiknél is többféle megoldást alkalmaznak. Akadnak öreg, sok-sok, egyenként szigetelt érből állók épp úgy, mint modern, teflon szigetelésű sodratok. Ezek gondos kézi munkával kapnak néhány héjat, árnyékolást, minőségi Amphenol csatlakozókat, és ezzel tulajdonképpen el is készült a termék.

Magyarul tehát, az alkalmazott minőségi alapanyagok, illetve a kézi munka az, ami megdrágítja kábeleik árát. Egyébként ebben a szegmensben ez nem számít kirívó összegnek, sőt akad jó pár olyan modell a piacon, amelynél sokkal-sokkal vastagabban fogott a toll az árcédulán. A Human Audio egyébként nemrég nyitotta meg saját bemutatótermét Óbudán, ami előzetes bejelentkezés után kereshető fel. Itt már kipróbálhatóak termékeik, köztük a prototípusok is, amelyek hangolásuk és hangszórókészletük révén igazi unikumnak számítanak.

Hirdetés