Hirdetés

Kész a Microsoft javítása a Bulldozerhez

Az AMD bejelentette, hogy elkészült az előre beharangozott két javítás a Windows 7 és a Server 2008 R2 operációs rendszerekhez, melyek a Bulldozer architektúrára épülő processzorok optimális kihasználását hivatottak elősegíteni. Az említett termékek októberben rajtoltak el, de már akkor figyelmeztette az AMD a világot, hogy az aktuális Windows operációs rendszerek ütemezője nem megfelelő ahhoz a kialakításhoz, amit megálmodtak a mérnökök, így bizonyos szituációkban a Bulldozer modul nem képes megfelelő teljesítményt leadni. Az általunk is tesztelt termék felépítése annyira újszerű, hogy a szoftverek oldaláról is komoly támogatás szükséges hozzá, ami a megjelenéskor nem volt meg. A legnagyobb gond az operációs rendszer oldaláról keletkezett. A többszálúság CMT-szerű megvalósítása logikailag hasonló a SMT-szerű elgondoláshoz, de a gyakorlatban számottevő különbségekkel kell számolni. Az eddig megjelent Windowsok ütemezője nem ismerte a Bulldozert, így előfordulhatott olyan szituáció, amikor a rendszer a feladatokat rossz erőforrásokon futtatta. Ez a Hyper-Threading esetében is lehetséges, de ott nem beszélhetünk szálakhoz rendelt dedikált feldolgozókról, a Bulldozer esetében azonban igen, és ez rossz ütemezés mellett rontja a rendszer teljesítményét.

A képen látható az elméleti működés. A Windows 7 ütemezőjével nem ritkán előfordulhat az első ábrán látható elv, amikor az operációs rendszer két modulnak kioszt két független szálat, majd az egyik szálon futó feladat folytatását odaadja a másik feladatot számoló modulnak. Ez a Bulldozer esetében óriási probléma, ugyanis a rendszer képtelen olyan Turbo Core órajelet beállítani, ami ideális a munkafolyamat számára. Az optimális működést a második ábra mutatja, amikor a két független szálhoz két független modul van rendelve, így a maradék két modul szimplán lekapcsolhat, azaz lehetőség adódik a maximális Turbo Core órajel elérésére.

Ahogy már korábban említettük a Windows 7 és Server 2008 R2 operációs rendszerek kaptak két frissítést, melyek a fentebb részletezett problémára jelentenek némi gyógyírt. Elsőként a KB2645594 jelzésű javítást kell telepíteni, mely a rendszer ütemezésén változtat, hozzáigazítva azt az architektúra speciális igényeihez. Ezután kell feltenni a KB2646060 jelzésű frissítést, ami az energiamenedzsmentre van hatással, ugyanis a Bulldozer modulok olyan helyzetben is C6 fázisba kerültek, amikor nem lett volna szabad, így ez ronthatott a teljesítményen. A telepítés sorrendje fontos, ugyanis az utóbbi javítás az elsőre épül, vagyis a KB2646060-as frissítés semmit nem ér a KB2645594-es nélkül.

Azt alapvetően nehéz megmondani, hogy a Bulldozer mennyit gyorsul. Ahol a rendszer jól ki van használva, ott tulajdonképpen semmilyen extra nem várható, így főleg ott segítenek a frissítések, ahol a modulok csak egy része aktív. A sebességnövekedés programonként eltérő, mivel az alkalmazások más igénybevételnek teszik ki a processzort. Az AMD több belső tesztet végzett temérdek programmal. Sok helyen a Turbo Core és az energiamenedzsment megfelelően üzemel, így ilyenkor nem várható javulás, míg esetenként pár százalékos gyorsulásra van kilátás. A vállalat szerint a tesztelt alkalmazások közül a wPrime, a Left 4 Dead 2 és a Lost Planet adta a legjobb eredményeket. Az összes vizsgált programot tekintve az előrelépés 1-2%. Természetesen az AMD nem tesztelte le a világ összes programját, így arra buzdítják a felhasználókat, hogy próbálják ki maguk a javításokat, hátha éppen az ügyfelek kedvelt alkalmazására van pozitív hatással.


[+]

Az AMD elmondta, hogy a Windows 8 esetében további gyorsulásra van kilátás, mivel az új rendszerbe olyan módosításokat is beépíthetnek, ami a Windows 7 és Server 2008 R2 esetében már nem lehetséges. Erről a fenti ábra ad előzetes képet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés