Hirdetés

Végre saját SSD-t épített a 3D Xpoint memóriára a Micron

A QuantX név azonban ugrott, a fejlesztés szimplán Micron X100 jelzéssel érkezik.

Az Intel és a Micron négy éve jelentette be a 3D XPoint memóriát, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk. Azóta az Intel nagyon is épít a fejlesztésre, az Optane márkanév égisze alatt, de a Micron eléggé hanyagolta a bevezetését. 2016-ban ugyan elárulták, hogy QuantX néven fognak érkezni a saját fejlesztéseik, de azóta gyakorlatilag semmivel sem álltak elő.

Hirdetés

Azóta számos dolog történt a két cég között, például véget ért az Intel és a Micron közös fejlesztési együttműködése, így gyakorlatilag az útjaik különváltak, de ettől a 3D XPoint memóriákat a Micron tulajdonában lévő utahi üzem gyártja, és az Intel majd csak később viszi át a tömegtermelést a saját gyáraiba.

A fentiek miatt nagy kérdés volt, hogy a Micront egyáltalán érdekli-e a 3D XPoint, hiszen eddig nagyon távolról figyelték az eseményeket, és az Intellel való szakítás után nem is kell feltétlenül ragaszkodniuk a technológiához. Mostanra azonban bizonyossá vált, hogy a sok évnyi várakozás után végre készítenek egy saját fejlesztésű, 3D Xpoint memóriára épülő NVMe SSD-t.

A Micron X100 egy nagyvállalati környezetbe szánt, x16-os PCI Express 3.0-s interfészbe helyezhető rendszer, amelynek a pontos specifikációit nem hozták nyilvánosságra, de állítólag a 4K-QD1 teljesítménye 2,5 millió IOPS, a szekvenciális adatmásolási tempója pedig 9 GB/s-nál is nagyobb, miközben az írási és olvasási késleltetés csupán 8 mikromásodperc.

A vállalat az újdonság mintáit még idén leszállítja az egyes ügyfeleinek, de a pontos elérhetőségről még nincs adat. Érdekes az is, hogy a korábban beharangozott QuantX márkanévnek nyoma sincs, a Micron valószínűleg úgy döntött, hogy felesleges ezzel bajlódniuk.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés