Mi újság az olcsó netbookokkal?

Hirdetés

Úgy tűnik, az olcsó mobil számítógépek készítésében is van üzlet, legalábbis erre engednek következtetni az elmúlt időszak eseményei. Nemrég számoltunk be egy 65 dollárba kerülő UMPC-ről, most pedig egy drágább, de egyben jóval erősebb netbook mutatkozott be, és az OLPC is újra hallatott magáról.

A Simmbook a Simmtronics, az IBM és a Canonical megállapodásának eredménye, a három vállalat közösen vett részt az elsősorban a fejlődő országok vásárlóinak szánt netbook kifejlesztésében. A készülék a terveknek megfelelően kellően olcsó lett, így olyan vásárlók számára is megfizethető, akik egyébként nem tudnának új számítógépet venni. A 190 dolláros árba minden belefért, ami az egy-másfél évvel ezelőtti átlagos modelleket jellemezte. Így nem meglepő, hogy a 10,1 colos kijelző 1024x600 pixeles, és az 1,6 GHz-es Intel Atom N270 processzor mellé 1 GB RAM és 160 GB-os winchester került. Az operációs rendszer viszont nem Windows, hanem Ubuntu Linux lett, és felkerültek a gépre az IBM hasznos segédprogramjai is. A háromcellás akkumulátorral felszerelt Simtronics Simmbook a szokásos csatlakozókat kapta, hangkimenettel és -bemenettel, kártyaolvasóval, webkamerával, egy D-Sub, egy Ethernet és három USB 2.0 porttal szerelték fel. A netbook már előrendelhető.

Simmtronics Simmbook
Simmtronics Simmbook

Ha olcsó mobil gép, akkor bizonyára sokaknak beugrik egy másik név is. Az OLPC (One Laptop Per Child) alapítványról még tavaly lehetett utoljára hallani, amikor beszámoltak az XO-1-et érintő változásokról. Nos, hosszú szünet után újra jelentkeztek, ezúttal nem egy új készülékkel, hanem egy megállapodással. Az együttműködési szerződésnek köszönhetően a jövőben a Pixel Qi 3qi technológiás kijelzőit alkalmazzák majd a következő generációs XO laptopokban. Ez két szempontból is örömteli, egyrészt a multifunkciós kijelzők beltéri és kültéri módban is használhatók, tehát erős fényben is jól olvashatók, másrészt energiatakarékosak is. A megállapodás természetesen nem a véletlennek köszönhető, hiszen Mary Lou Jepsen, a Pixel Qi elnök-vezérigazgatója két évvel ezelőtt még szintén az OLPC-nél dolgozott.

Pixel Qi kijelző (forrás: Pixelqi.com)
Pixel Qi kijelző (forrás: Pixelqi.com)

Előzmények

Hirdetés