Merevlemez-imitátor nanoszekundumos késleltetéssel

Hirdetés

Ma nyitotta meg kapuit az egyik legrangosabb informatikai szakkiállítás, a tajvani Computex. Ez alkalomból számos gyártó mutatja be új termékeit vagy ezek csupán később megjelenő prototípusait; közéjük tartozik természetesen a Gigabyte is, amely egyebek mellett i-RAM (alias RAMDISK) nevű tárolóeszközét vitte a kiállításra.

A kártya normál 32 bites PCI foglalatba illeszkedik, ám innen csupán áramot vesz fel, az adatátvitel az alaplapi Serial ATA portra kötve valósul meg. Vezérlőchipje gondoskodik arról, hogy az operációs rendszer külön meghajtóprogramok használata nélkül SATA-merevlemezként kezelje az SDRAM modulokból építkező tárolóegységet. A tárkapacitást a felhasználó maga határozza meg, a bővítéshez négy, egyenként legfeljebb 1 GB-os DDR SDRAM memóriamodulokat fogadó aljzat áll rendelkezésére.


Forrás: AnandTech

Minthogy az SDRAM folytonos frissítés nélkül elveszti tartalmát, a gyártó egy akkumulátort is elhelyezett a kártyán, amely legfeljebb 16 órán keresztül biztosítja a szükséges energiát, s így az adatok megőrzését; a PC bekapcsolt állapotában pedig automatikusan töltésre vált. Az eszköz kétségkívül nem alkalmas féltett adatok huzamos tárolására, de van egy komoly előnye a lemezes egységekkel szemben: keresési-késleltetési ideje nanoszekundumokban mérhető, és a SATA interfész által nyújtott átviteli sebességet is optimálisan ki tudja használni. A Gigabyte RAMDISK 50 dollár körüli áron kerül piacra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés