Megvan az iPod-biznisz következő nyertese

A PortalPlayer a múlt héten tette közzé, hogy az Apple nem az általa készített system-on-chip (SoC) vezérlőt fogja alkalmazni újabb iPodjaiban. Az Apple számára ez első perctől kezdve a PortalPlayer szállította a processzort, a dinamikus memóriát és az I/O-vezérlőt is magában foglaló chipeket, és a világ legnépszerűbb médialejátszóival kapcsolatos döntés érthető módon jelentős bevételkiesést okoz a vállalatnak. A beszállító váltása a múltkori közlemény szerint a közép- és felsőkategóriás, flashmemóriás iPodokat érinti, a PortalPlayer abban bízik ugyanakkor, hogy megoldásai több modellben változatlanul helyet kaphatnak.

Az iPod-biznisz következő szerencsés résztvevője a hírek szerint a Samsung lehet; amint a vállalat egyik vezetője megerősítette, a koreai gyártó fogja biztosítani a NAND flashmemóriák többsége mellett a SoC vezérlőlapkák újabb generációját is. Az elemzők az esélyesek között emlegették még a SigmaTel, az Actions Semiconductor és az LSI Logic megoldásait is, melyek jobb híján más márkák kegyeiért lesznek kénytelenek versenyezni.

Jon Kang, a Samsung félvezető üzletágának elnökhelyettese utólag elmondta, hosszabb ideje együttműködnek az Apple-lel, és óriási győzelemnek tekintik, hogy rájuk esett a választás – nem véletlenül, hiszen ez lesz a legnagyobb tételű megrendelés Samsung nagyfokú integráltságú áramköreire. A megállapodásból jogdíjak formájában az ARM is profitál, az ő 32 bites processzortechnológiájára alapozzák ugyanis a chipeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés