Az érkező frissítéssel megváltozik a Windows 10 hardverigénye

A módosítás persze leginkább a gyártókat érinti, bár a nagyon régi gépek esetében érdemes extra memóriát venni.

A Microsoft évek óta igen finoman kezeli a Windows operációs rendszerek gépigényét, hiszen a minimális követelmény 2012 óta nem változott. Érkezik azonban a Windows 10-hez az 1607-es jelölésű Anniversary Update, amely sajnos növel a minimális gépigényen, de ez akkora problémát nem fog okozni.

A legfőbb változás a korábbi igényekhez képest, hogy mostantól a 32 bites Windows 10 verzió is minimum 2 GB-nyi rendszermemória kell 1 GB helyett. Bár a Microsoft megjegyzi, hogy az operációs rendszer továbbra is feltelepül a kevesebb memóriával rendelkező PC-kre, de ez nem kifejezetten ajánlott, mert túl lassú lesz a működés és ez rombolni fogja a felhasználói élményt. Ugyanakkor ma ennek nem szabadna problémát jelentenie, hiszen egy 2 GB-os memóriamodulhoz nagyon olcsón hozzá lehet jutni – más kérdés, hogy nem minden eszköz bővíthető.

A másik változás már komolyabb, ugyanis a Microsoft az Anniversary Update-től kezdve kötelezővé teszi a TPM 2.0 támogatását. Ez azt jelenti, hogy a gyártók csak olyan PC-kre telepíthetik fel az új Windows 10 verziót, amelyekben van TPM 2.0-s modul. Különösebb gondot ez sem jelenthet, mivel a gyártók szempontjából az Intel Clover Trail, Bay Trail, Haswell, Broadwell, Braswell, Skylake, az AMD Carrizo, Beema, Mullins és a Qualcomm MSM8994, MSM8992, MSM8952, MSM8909, MSM8208 lapkák megfelelnek ennek a követelménynek, vagyis az összes ma létező, modernebb processzorra előtelepíthető a Windows 10 Anniversary Update. Azokkal a PC-kkel sem lesz gond, amelyek nem az említett lapkákat használják, ugyanis a Microsoft számos dedikált TPM 2.0-s megoldást támogat (Infineon, Nuvoton, Atmel, NationZ és ST Micro), így a gyártók számára igen szabad a választás.


[+]

Fontos kiemelni, hogy a TPM 2.0-ra vonatkozó követelmény csak az új eszközökre vonatkozik, így a régebbi eszközök esetében az Anniversary Update természetesen telepíthető a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Mindemellett a Windows IoT és Server esetében a TPM 2.0 használata opcionális marad, míg a Windows Mobile verziónál már egy kis ideje eleve alapkövetelmény.

A fenti változásra a Microsoft szerint azért van szükség, mert a TPM alapvető fontosságú a BitLocker, a Hello és a Passport szolgáltatásokhoz, és az Anniversary Update esetében nagy hangsúlyt helyeznek a biztonság növelésére, amely a Windows 10 egyik kritikus támpontja.

Végül változik még a képmérethez való besorolás, ugyanis eddig 7,9 hüvelyk volt a választóvonal, vagyis ilyen kijelzőméret alatt kellett Windows Mobile-t, míg felette asztali Windows verziót használni. Mostantól a Windows Mobile egésze 9 hüvelykes képátlóig használható, míg a normál Windows verzió előtelepíthető lesz a 7 hüvelykes vagy nagyobb masinákhoz. A korábbi nyers határvonal helyett tehát keletkezett egy átmeneti terület, ahol a gyártók tetszőlegesen megválaszthatják a telepítendő Windows 10-et.

A fentebb leírt összes változás július 28-án lép érvénybe, amiről a gyártók természetesen korábban is tudtak, így a közelgő időpontra már megfelelő PC-ket fognak szállítani a megrendelőknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés