Hirdetés

Mégsem hibásak a 75GXP-k?

Az elmúlt időben több külföldi fórumon olyan nézetek láttak napvilágot, hogy az IBM elismert és nagysikerű Deskstar 75GXP merevlemezcsaládja (DLTA-37xxxx néven jelentkezik be, 7200 ford./perc, 15 GB/lemez, ATA100, 2 MB cache)szériahibás, de leginkább a 45 GB-os modellekkel van probléma. Mivel én már a második ilyen HDD-t hajtom hiba nélkül (ráadásul a kimondottan "problematikus" 45-öst), kíváncsian olvastam utána a témának.

Sokan panaszkodtak, hogy HDD-jük pár hónapon belül tönkrement, szaporodtak a bad sectorok, stb., másoknak első bekapcsra halott volt a drive, és a cseredarabok sem voltak jobbak. Ellenben szintén mások, mint én, hibátlannak találták hosszú használat után is HDD-jüket.

A pánikot alátámasztandó én sem láttam vagy egy hónapja a 45 gigás példányt árlistán, pedig korábban kimondottan kedvező áron volt elérhető. Olyan hozzászólás is volt, hogy az IBM kivonja az egész termékcsaládot a piacról. Ez talán igaz is, mivel itt van végre az utód (és kapható is): a 60GXP, tehát valószínűleg a 75GXP kifut, de a kisebb példányok biztosan, hogy ne legyen átfedés. Valószínűleg a nagy kereslet miatt már el is fogyott a méretileg és árban legbarátibb 45 gigásból a készlet, ezért nem nagyon kapni már.

Az IBM hivatalos állásfoglalása szerint egyes IDE vezérlők vágják haza a HDD-ket, de IBM gépekben tökéletesen működenek. Ez kicsit sántít, mert szerintem akkor mégis a HDD-nek kell valamennyire ludasnak lenni, ha más diszket nem rontanak el a vezérlők...

Úgy tűnik, végül mégis némileg az IBM-nek van igaza: az overclockers.com-on megjelent írás szerzője szerint legtöbbször a tápcsatlakozó forrasztásának sérülése okozza a hibákat, ami teljesen valószínűnek is látszik. Tehát a HDD-k jók, csak kicsit érzékenyek, azaz könnyen sérül a táp- és IDE csatlakozó forrasztása a merevlemez alján, ha túl vehemensen rángatjuk kihúzáskor vagy bedugáskor. Szóval rendesen szerelve (pl. IBM gépben, ugye) nincs velük gond, sokat cibálva viszont sérülhet a "precíz" szerkezet.

Ez talán általános érvényű figyelmeztetés lehet, hogy célszerű minél finomabban kezelni a berendezések csatlakozóit, mert egy pár hajszálrepedés is elég az adatvesztéshez.

Az írás elolvasható:

www.overclockers.com

Tehát úgy néz ki, nincs gond a 75GXP-kkel, csak vigyázni kell rájuk egy kicsit. Érdemes figyelni, mert kifutó széria lévén talán jó áron lehet most fogni belőlük...

Azóta történt

Hirdetés