Megjelent az OCZ RD400, a Toshiba első NVMe SSD-je

Az AHCI helyett NVMe kommunikácóval rendelkező villámgyors SSD PCI Express csatlakozót kapott.

A Toshiba és az OCZ viszonyáról nem először írunk, attól kezdve, hogy a becsődölt vállalatot a japán techóriás felvásárolta. Noha vitathatatlan, hogy rengeteg értékes technológiát kapott az OCZ névvel együtt, és hiába az ismertség is, lassan teljesen beolvasztják a Toshiba égisze alá. Ennek a folyamatnak az egyik eredménye a még RevoDrive 400-ként indult SSD, ami a mai nappal, RD400 típusnéven látott hivatalosan is napvilágot.

A most elrajtolt jövevényről már majdnem egy éve írtunk először, amikor még tesztfázisban volt, de demó termékként is impresszív paramétereket vonultatott fel. Aztán az idei CES-en is előkerült, jókora sebességnövekedés mellett, meg is jegyeztük, hogy a tesztgépben gyorsabb volt a specifikáltnál. Úgy tűnik, történhettek további optimalizálások a firmware tekintetében, és a tesztelések során tartósan tudott magasabb értékeket elérni az RD400, mert ismét kicsit magasabb lett – az immáron végleges – sebességadat. A korábbi hírekben már szereplő részleteket nem ismételnénk, ezúttal csak a változásokat és a fontosabb jellemzőket emeljük ki.

Nem minden PCIe foglalatos alaplappal működik!
Nem minden PCIe foglalatos alaplappal működik! [+]

A Toshiba NVM Express vezérlője kapott helyet a NYÁK-on, míg a flash chipek szintén a Toshiba 15 nm-es MLC NAND lapkái. Négy kapacitással érhetők el, így adott a 128 GB, 256 GB, 512 GB és az 1 TB méretű. A gyártó büszke arra, hogy ezáltal a konkurenciánál nagyobb választékot tud biztosítani, hisz az eddigi megoldások jellemzően egy-két méretben voltak kaphatók. Kiemelendő, hogy a piacon elsőként kínál otthoni felhasználók számára 1 TB-os kapacitás mellett NVMe kompatibilitást. Mindemellett házon belül is két első helyet sikerült megszereznie: az első Toshiba-OCZ név alatt piacra dobott és egyben a vállalat első NVMe megoldása. Mindezt figyelembe véve saját drivert is készítettek hozzá, ami még gyorsabb is, mint a Microsoft általános megoldása.

Következzen néhány technikai részlet, kezdve a sebességgel. Olvasás és írás terén is némi gyorsulás történt, rendre 2600 MB/s és 1600 MB/s a fenti két érték, lineáris hozzáférés esetén. A véletlenszerű, kisméretű adatokkal (4 kiB-os blokkok) mért 210 000 olvasási IOPS és 140 000 írási IOPS a korábbiakhoz képest változatlan. Az alapvetően M.2-es meghajtó x4-es PCIe 3.0 kapcsolaton kommunikál az alaplappal, így elérhető belőle egy bővítőkártyás változat is, ha nem lenne egy sem, vagy a meglevő M.2 foglalatok tele volnának. Itt ki kell emelnünk, hogy az M.2 foglalat nélküli modern alaplap viszonylag ritka, illetve belépő szintű. Oda kell figyelni, hogy a BIOS/UEFI is NVMe kompatibilis legyen, tehát a régebbi alaplapokkal a PCIe bővítőkártyával sem fog rendszermeghajtóként üzemelni az RD400.

Az írási terhelhetőség nagyjából átlagosan alakul, és a növekvő kapacitással rendre 74, 148, 296, 592 TBW. A gyártó leginkább játékosoknak és teljesítményre éhes vásárlóknak szánja az SSD-ket, amire 5 éves ún. Advanced Warranty Program (AWP) is vonatkozik, az eddigi ShieldPlus garancia utódja. A mai nappal kezdődően a boltokban is megvásárolható meghajtók árazását még sajnos nem ismerjük, de biztosan nem lesz olcsó. Hamarosan tesztlaborunkat is meglátogatja egy példány, és alaposan megdolgoztatjuk, valamint utánajárunk, hogyan használható ténylegesen nem NVMe kompatibilis környezetben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés