Megint elhalasztják az R600 premierjét

Újabb kudarc kíséri a DirectX 10-kompatibilis Radeonok születését, lapértesülések szerint ugyanis ebben a negyedévben biztosan nem kerülhet sor az AMD új csúcskategóriás grafikus processzorának bemutatkozására. Az R600-as GPU-t tartalmazó Radeon X2900-as széria debütálását egészen mostanáig március közepére-végére várta a szakma, ám a legfrissebb információk szerint a kártyákat az eredeti tervekkel ellentétben mégsem leplezik le az újságíróknak a jövő hónap elején Amszterdamban, és a március 15-i CeBIT-premier is elmarad. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vásárlóközönség ebben a negyedévben már biztosan nem juthat hozzá a régóta várt újdonsághoz.

Hirdetés

Az R600-as csúcsprocesszor érkezését először a tavalyi harmadik negyedévre ígérték, később szóba került a karácsonyi vásárlási szezon is mint lehetséges megjelenési időpont, végül a gyártás során felmerült problémák miatt a premiert idén márciusra helyezték át. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint az ismételt halasztás oka ezúttal már jó eséllyel nem a hardverhez, sokkal inkább a vezérlőszoftverhez, illetve annak hiányához köthető: az AMD jelenlegi videokártya-illesztői semmiféle DirectX 10-támogatást nem tartalmaznak, és bár a korábbi hírek szerint a programozók éjt nappallá téve dolgoznak a kódon, annak bonyolultsága miatt minden valószínűség szerint nem sikerül nekik időben tető alá hozniuk a működő DX10-es rutint – ami nélkül az újdonság jelentősen veszítene varázsából.

A DirectX 10-es vezérlőprogramok kódolása a konkurenciának is problémát okoz. Az NVIDIA a mai napig nem tudta elkészíteni a DX10-es modul SLI-kompatibilis változatát, így a november óta piacon lévő GeForce 8800-as széria egyelőre csak korlátozottan használható párban Vista alatt. A fejlesztők számára némi egérutat jelenthet, hogy egy technológiai demón kívül (melyet egyébként szintén az NVIDIA adott ki) jelenleg gyakorlatilag nem létezik olyan alkalmazás, melyet az új DirectX-re fejlesztettek volna.

Az AMD illetékesei közben más forrásnak is megerősítették, hogy az R600 piacra dobását „stratégiai okokból” a második negyedévre helyezik. A pontos megjelenési időpont továbbra is tisztázatlan.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés