Megérkeztek a fapados Lenovo PC-k és noteszek

Új, belépőszintű számítógép-családdal jelentkezik a legnagyobb kínai PC-gyártók közt számon tartott Lenovo, mely a világ nagy részén az IBM személyi számítógépeket gyártó részlegének 2004-es felvásárlásával tett szert hírnévre. A kínai vállalat ezúttal azonban nem az IBM ThinkPad, illetve ThinkCentre márkanév alatt hozza forgalomba belépőszintű noteszgépeit és asztali számítógépeit: a két termékvonal a Lenovo 3000 márkacsalád tagjaként debütál a világpiacon – jelentette be a vállalat a most zajló téli olimpia helyszínéül szolgáló Torinóban megrendezett sajtótájékoztatóján.

A J100 sorozatú asztali PC-k és a C100-as modellszámozású noteszgépek közös ismérve, hogy árcédulájukra várhatóan meglehetősen barátságos összeg kerül majd, mely mostanáig nem volt jellemző a Lenovo által Európában forgalmazott termékkínálatra (a gyártó saját márkanévvel ellátott PC-kínálata mindeddig nem volt világszerte hozzáférhető, a J100 és C100 az első olyan szériák, amelyek a tengerentúlon és Európában egyaránt forgalomba kerülnek). Lapunk úgy értesült, hogy a J100 mellett J105-ös típussszám alatt megjelenik egy AMD processzorokat tartalmazó asztali számítógép-család is, ennek tagjai azonban Magyarországon hivatalosan nem kerülnek értékesítésre.

Az asztali modellek négy fő változatban kerülnek piacra; a két-két torony, illetve fekvő házba Intel Celeron D, Pentium 4, AMD Athlon 64 vagy Sempron processzor, maximum 1 GB DDR400-as memória, illetve 250 GB-os, Serial ATA csatolószabványú merevlemez kerülhet. A gép árszintjének alacsonyan tartásához hozzájárulhat, hogy a rendszer technológiai felhozatala valamelyest elmarad a modern konfigurációktól, erre utal legalábbis, hogy a J100-as modellek AGP és PCI bővítősínekkel rendelkeznek, és egyáltalán nem támogatják a PCI Express szabványt.

A Lenovo Windows XP Home vagy Professional operációs rendszerrel kínálja asztali számítógépeit, melyhez szokatlanul erős körítés jár; többek között a Corel Small Business Center, a Google szinte teljes szoftverkínálata vagy a Norton Internet Security alkalmazások lesznek gyárilag telepítve a merevlemezre.

A Lenovo 3000 széria hordozható számítógépei C100-as típusjelzéssel kerülnek forgalomba több változatban is. A 15 hüvelykes, XGA (1024x768 pixel) felbontású kijelzővel ellátott noteszek gyökeresen különböznek a vállalat ThinkPad termékcsaládjától, a mellékelt fotók mindemellett arról is árulkodnak, hogy a Lenovo ezúttal egy más cégekkel is együttműködő ODM-re (Original Device Manufacturer) bízta a gyártást.

A C100-as notebookok közül csak néhány viselheti magán a Centrino logót, ám abból is csak a régebbi dizájnnak megfelelőt, a gépekbe ugyanis Pentium M (1,73, 1,86, 2,0 GHz-es órajellel), vagy Celeron M processzort (1,5, 1,6 vagy 1,7 GHz órajellel) szerel a gyártó. A C100-asok memóriája maximum 1 gigabájtig bővíthető DDR2-533-as SO-DIMM modulokkal, a merevlemez kapacitása pedig 40, 60, 80 vagy 100 GB lehet. A széria mindegyik típusa rendelkezik vezeték nélküli hálózati vezérlővel, ez vagy a Lenovo saját megoldása, vagy az Intel jól ismert PRO/Wireless vezérlője lehet. Bizonyos modellek mindemellett Bluetooth kommunikációs interfészt is kaphatnak.

A Lenovo fapados noteszgép-családját ugyanazokkal a szoftverekkel látják el, mint a J100-as asztali gépeket, az IBM nevével fémjelzett, csak a ThinkPadeknél hozzáférhető programcsomag itt tehát nem része a szoftverkínálatnak.

A C100-as gépeket 8 cellás akkumulátorral szállítják, a gyártó adatai szerint ezzel az áramforrással maximum öt órás üzemidő érhető el. A notesznek ismert a tömege is; a C100-as típusú gépek konfigurációtól függően 2,7-2,8 kilogrammot nyomnak, vastagságuk pedig mindössze 25,4-33 milliméter.

A Lenovo 1 év jótállást vállal a 3000-es sorozatú asztali és hordozható számítógépeire.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés