Megérkezett az Apple inteles munkaállomása

A 2006-os Worldwide Developer Conference (WWDC) felütéseként az Apple bemutatta új, immár Intel-alapokra építkező Mac Pro munkaállomását. „Az Apple csupán hét hónap – vagy hogy pontosak legyünk, 210 nap – alatt sikeresen végrehajtotta az Intel processzorokra való teljes átállást, és lezárhatja-e ezt a folyamatot jobb termék, mint az új Mac Pro, melyről a Mac munkaállomások használói álmodtak” – mondta Steve Jobs vezérigazgató.

Valóban figyelemreméltó jellemzőkkel, teljesítménnyel és konfigurálhatósággal kínálják az új rendszert, amely a Woodcrest kódnéven megismert, kétmagos Xeon 5100-as processzorokból mindjárt kettőt tartalmaz. A Bensley platformra jellemző módon a két (választhatóan 2, 2,66 vagy 3 GHz-es) processzor két független, 1333 MHz-es rendszerbuszt használ, a memóriavezérlőre pedig FB-DIMM modulok kapcsolódnak; a gyártó négy vagy nyolc modulból felépülő, 2–16 GB összkapacitású memóriakonfigurációkat tesz elérhetővé.

Alapkiépítésben a Mac Pro egy 256 MB memóriával gazdálkodó GeForce 7300 GT videokártyával érkezik, lehet azonban ehelyett Radeon X1900 XT (512 MB) vagy Quadro FX 4500 (512 MB) vezérlővel is kérni. A négy PCI Express x16 foglalat jóvoltából több videokártyát tartalmazó rendszer kialakítása sem okoz gondot, ehhez az Apple jelenleg két, három vagy négy darab GeForce 7300 GT beszerelésével járul hozzá – a típusból látható, hogy ezt a megoldást főként több monitort igénylő alkalmazásokhoz szánják.

A tárolórendszert legfeljebb négy, darabonként maximum 500 GB kapacitású Serial ATA II merevlemez alkotja, melyek kábelek nélkül illeszthetők helyükre. Az alap SuperDrive optikai meghajtót egy második egységgel lehet kiegészíteni. A kommunikációs interfészek közül két Gigabit Ethernet van a gépen, a modem, az AirPort Extreme (802.11b/g) és a Bluetooth 2.0+EDR modul opcionális. A csomag része természetesen a Mac OS X 10.4.7 (Tiger) operációs rendszer és számos szoftver, köztük a Rosetta, melynek révén a legtöbb PowerPC processzorra (Mac OS X alá) írt alkalmazás az új rendszeren is futtatható. A Mac Pro legszerényebb kiépítésű változata Németországban 2449 euróért vásárolható meg.

Szintén bemutatkozott az Apple új Xserve szervere. A rackbe szerelhető, 1U magas rendszer két kétmagos, 2, 2,66 vagy 3 GHz-es Xeon 5100-as processzor köré épül, az FB-DIMM memória összkapacitása legfeljebb 32 GB. Merevlemezek számára három rekesz áll rendelkezésre; SATA és SAS csatolós meghajtók akár vegyesen is beszerelhetők, és mivel az előbbieknél 750 GB az elérhető legnagyobb változat, így az összkapacitást 2,25 TB-ig lehet növelni.

A szervernek két Gigabit Ethernet interfésze van, a bővítést egy PCI Express x8 és egy konfigurálható (PCI Express x8 vagy 133 MHz-es PCI-X) aljzat szolgálja. Az energiaellátás opcionálisan redundánssá tehető. Az új Xserve Mac OS Server 10.4 operációs rendszerrel kerül piacra, és a tőle elvárható módon távmenedzsmentet lehetővé tevő funkciókkal és gazdag szoftvercsomaggal együtt vehetik birtokba a felhasználók. Az Xserve októbertől vásárolható meg 3199 eurós kezdőáron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés