Megélénkül a beágyazott rendszerek piaca

Egyre csak nő az igény az alacsony fogyasztású beágyazott rendszerek iránt, így az Intel és a VIA mindent megtesz a felhasználói elvárások maximális kielégítésére. A Santa Clara-i óriásvállalat az Atom processzorok köré épülő platformokkal próbál teret nyerni, míg a VIA most kezdi igazán építgetni Nano névvel fémjelzett termékeinek karrierjét.

Hirdetés

Atom evolúció

Az Intel Diamondville kódnevű Atom processzorára jelenleg a Navy Pier platform épül, amely már tesztlaborunkat is megjárta. A rendszer építőelemei az Atom N270-es processzor, a 945 GSE északi és az ICH7-es déli vezérlőhíd. Probléma azonban, hogy - az asztali chipkészletekkel rokonságban álló északi és déli híd komoly fogyasztása miatt - a platform nem éppen tökéletes ultra alacsony fogyasztású beágyazott rendszernek. Ennek megfelelően az Intel inkább a Menlow-t küldte harcba ebbe a piaci szegmensbe.


Navy-Pier


Menlow

A Silverthorne kódnevű Atom processzor a Menlow platform alapját képezi, és Z500, Z510, Z520, Z530, illetve Z540 típusjelzésekkel került piacra. A két legkisebb modellhez 400 MHz-es effektív rendszerbusz tartozik 0,8 és 1,1 GHz-es órajel mellett. A nagyobb testvérek viszont 533 MHz-es rendszerbusszal, és 1,33, 1,6 és 1,86 GHz-es órajelekkel rendelkeznek, továbbá támogatják a Hyper-Threading technológiát is. A 45 nm-es technológiával gyártott chipek 2 W-os TDP fogyasztással rendelkeznek. Azonban nemcsak a processzorban más a platform, hanem egy alacsony fogyasztású vezérlőhidat is kifejlesztettek a mérnökök, amelyet SCU US15W névre kereszteltek. Az lapka nem nagyobb tudású a 945 GSE + ICH7 párosnál, de a beágyazott rendszerek igényeit bőven kielégíti.

Fogyasztásban tehát komoly különbség van a Navy Pier és a Menlow között. Míg az előbbi rendszer megközelítőleg 10 W-os fogyasztással rendelkezik, addig az utóbbi 5 W alatti teljesítményigénnyel is beéri. Az Intel tervei alapján a Navy Pier képviselteti magát a belépő szintű beágyazott rendszerek piacán, míg az ultra alacsony fogyasztású eszközöknél a Menlow versenyez.

Érkezőben az új Nano processzor

Egy korábbi hírünkben már beszámoltunk a VIA Isaiah architektúrára alapozó, Nano névre keresztelt processzoráról. A jövő év közepén azonban érkeznek az erősebb modellek is, amelyek az E-Series kiegészítést kapták meg a Nano családnév mellé. Az új processzorok nagyobb órajel elérésére lesznek képesek, és az effektív rendszerbusz sebessége is elérheti az 1333 MHz-es értéket. Ezzel a lépéssel komoly kihívóvá válik a kisebbik processzorgyártó, mivel a teljesítmény/fogyasztás arány kedvezőbben alakul majd a jelenlegi Nano termékekhez viszonyítva. A modellenként változó maximális fogyasztás 5 és 25 W közé tehető majd.


VIA útiterv

A dupla magos Nano fejlesztése is jól halad. Az új gyártástechnológiával készülő tesztverziók várhatóan jövő év végére kerülnek legyártásra, a tömegtermelés azonban leghamarabb 2010 közepe felé indulhat meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés