2019. augusztus 22., csütörtök

Útvonal

Hírek » Memória rovat

Megbűnhődtek a kartellező memóriagyártók

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az Európai Bizottság összesen 331 millió eurós bírságot szabott ki az érintett vállalatokra.

Hirdetés

Véget ért az Európai Bizottság régóta elhúzódó vizsgálata, mely tíz memóriagyártó árazását vizsgálta az öreg kontinensen. Az ítélet alapján a Samsung, a Hynix, az Infineon, az NEC, a Hitachi, a Mitsubishi, a Toshiba, az Elpida, a Nanya és a Micron kartellt alakított ki, melynek hatására mesterségesen koordinálták az 1998. július 1-jétől 2002. június 15-éig terjedő időszakban az OEM gyártók számára szállított DRAM chipek árazását.

Az Európai Bizottság mind a tíz gyártót elítélte, ám a Micron egyedüliként nem kapott pénzbüntetést, hiszen vádalkut kötöttek az ügyészséggel, amivel nagymértékben segítették a nyomozást. A maradék kilenc gyártó összesen 331 millió eurós bírságot kapott, melynek legnagyobb részét a Samsung (145,7 millió euró), az Infineon (56,7 millió euró) és a Hynix (51,4 millió euró) fizeti ki.

A vizsgálat alatt talált bizonyítékok szerint az árkartellnek a Rambus RDRAM technológiájának túlárazásában is része volt, aminek hatására a gyártók ki akarták kerülni a Rambus által birtokolt technológiák utáni licencdíjak kifizetését. Bár az RDRAM ellen sikeres volt a fellépés, a Rambus a szabadalmai után fizetendő összeget a bíróságon harcolta ki a nagyobb memóriagyártóktól.

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.