Erős rendszerchippel készül a MediaTek

Hirdetés

A MediaTek bejelentette, hogy készül az eddigi legerősebb rendszerchipjük, amely az MT6795-ös jelzést viseli és az ARMv8 architektúrára épül.

Az 28 nm-es gyártástechnológián készülő újdonság az ARM Big.Little koncepcióját veti be, és összesen nyolc darab processzormag található a termékben. Ezek két blokkra oszthatók, így az egyikben négy darab Cortex-A53 mag van, míg a másikban négy darab Cortex-A57 mag dolgozik. Lényeges eleme azonban a koncepciónak a CorePilot technológia, amivel operációs rendszer felé tényleg látszódik az összes mag, és a kernel is tudja, hogy ezek nem egyenlő képességű megoldások, így heterogén módon programozható dizájnként kezeli a teljes processzorrészt. Ráadásul mindegyik mag 2,2 GHz-es órajelen üzemelhet.

A rendszermemória LPDDR3 szabványú megoldás lehet PoP tokozással. Ennek elérése két memóriacsatornára lesz bízva, de ezek szélessége ismeretlen. Az IGP szempontjából egy Imagination PowerVR G6200-es megoldás kerül bevetésre, amely 700 MHz-es órajelen üzemel, illetve támogatja az OpenGL ES 3.1-t, illetve az OpenCL 1.2-t és a Renderscript felületet. A lapkában lesz még integrált 4G/LTE modem, illetve a HEVC formátumú 4K-s videók dekódolásáról és kódolásáról egy dedikált hardveres blokk gondoskodik. Mindemellett a két integrált ISP-je 20 megapixeles kamerát támogat.

Az MT6795-ös SoC várhatóan az év végén tűnhet fel az egyes mobil eszközökben. A MediaTek ráadásul a Chromebookok piacát is megcélozta, így akár ebben a termékkategóriában is bevethető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés