Maxtor - 175 GB egyetlen korongon

Hirdetés

Az új eljárás előnye még ráadásul az is, hogy a gyártási költségek a 80 GB-os korongokéval megegyeznek. A technológia lényege, hogy a hagyományosan elterjedt, az adatokat vízszintes rétegben a merevlemezre elhelyező módszerrel szemben, több függőlegesen egymás mellett lévő mágneses rétegre helyezik el az adatokat.

Maga az eljárás már évek óta ismert, ám a gyártónak több technikai akadályt is le kellett küzdenie. Ide tartozik például egy mágneses alapréteg felvitele a korongokra, melyre aztán az író-olvasó fejek által használt tárolórétegek kerülnek. A Maxtor laboratóriumaiban a fejlesztőmérnököknek sikerült az alapréteg vastagságát 400-ról 100 nanométerre csökkenteni, majd erre az alapra felvinniük a csupán 30 nanométer vastag, illetve vékony tárolóréteget.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kerülnek piacra az új merevlemezek. A Hartware.net információi szerint viszont az új technológia segítségével a gyártás könnyen megvalósulhat a 175-525 GB tárolókapacitású winchestereknél. A méret attól függ, hogy egy, kettő, vagy három korongot alkalmaznak-e majd a gyártók. Problémát okozhat viszont majd, hogy az 525 GB-os HDD a formázása után csak 489 GB-os lesz, azaz 7 százalék veszendőbe megy.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés