2018. október 24., szerda

Távoli szerverre ment minden billentyűleütést a MantisTek GK2 billentyűzet?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A kérdést nehéz konkrétan megválaszolni, leginkább azt lehet mondani, hogy igen is, meg nem is.

Az RBT Asia fórumán vette észre egy felhasználó, hogy a MantisTek GK2 mechanikus billentyűzete információkat küld egy távoli gépre, a MantisTek vezérlőszoftverének megnyitása után. Egészen pontosan a 47.90.52.88-as IP-cím a cél, ami az Alibaba szervere. Itt nem meghatározható, hogy az adatok konkrétan kihez kerülnek, mert az említett cég csak bérbe adja a hardvert és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat, tehát az a legvalószínűbb, hogy maga a MantisTek gyűjti az információkat.

Az érintett felhasználó leírása szerint a vezérlőszoftver tűzfalon keresztüli blokkolásával a hardver normálisan működik tovább, leszámítva azt, hogy a háttérvilágítás színe nem változtatható meg.


(forrás: RBT Asia) [+]

Pár média lehozta az információkat olyan formában, hogy a MantisTek GK2 a konkrét billentyűleütéseket naplózza, vagyis tulajdonképpen lemásolja, amit a felhasználó leír, de ilyenről szó sincs. A valóság ezzel szemben, hogy az elküldött adatok csak arra vonatkozó információt tartalmaznak, hogy a felhasználó egy adott billentyűt hányszor ütött le. Ez azért lehet fontos a MantisTek számára, mert így láthatják, mely billentyűket érdemes strapabíróbbá tenni a jövőben.

Ez a megoldás nem biztos, hogy minden országban jogszerűtlen, de Európában például igen valószínű, hogy az efféle információk gyűjtéséhez is szükséges a felhasználók beleegyezése. Mindenesetre a MantisTek még nem reagált a fejleményekre.

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.