Majdnem kinőtte a köntösét az ASUS új minilapja

Asztali high-end SFF frontra, Ryzenek alá érkezett a legfrissebb, ROG jelvényt viselő alaplap.

Hirdetés

Megjelent az ASUS Mini-ITX formátumú, Socket AM4-es csúcslapja, az AMD X570-es lapkakészletre épülő ROG Crosshair VIII Impact (nemrégiben volt róla szó digitális hasábjainkon). A dolog kis pontosításra szorul, mert a deszka technikailag Mini-DTX lenne, mivel a nyomtatott áramköri lap egy picivel hosszabb a Mini-ITX specifikációjánál (203 x 170 mm), de a gyártó úgy véli, gond nélkül bele fog férni a legtöbb, két PCI bővítőhellyel rendelkező ITX-es házba is.


[+]

A kis Impact egy sztenderd, 24 tűs ATX, illetve egy 8 tűs EPS tápcsatlakozón keresztül veszi fel az energiát, és a 8 fázisos VRM-et, valamint a vezérlőt egy ROG Strix X570-I Gamingéhez hasonló, két ventilátor hűtötte bordázat fedi, miközben a hátoldalon is ott virít egy fém backplate. A két memória foglalat legfeljebb 64 GB-nyi DDR4 RAM-ot tud fogadni (4800 MHz-ig támogatott a tuning), az új generációs grafikus vezérlőket pedig természetesen egy x16-os PCI Express 4.0 sín várja.


[+]

Az alaplapon található még egy úgynevezett SO-DIMM.2 slot, ami fizikailag egy PCI Express 4.0-val vezetékezett SO-DIMM aljzat, ebbe pedig egy saját tervezésű, két M.2 2280-as háttértárolónak otthont adó bővítőkártyát helyezhetünk (SATA interfész is támogatott). Ezenkívül további négy, 6 Gbps-os SATA port várja SSD-inket, merevlemezeiket.


[+]

A VGA alatti területen van még egy bővítőkártya, ami a nyolccsatornás SupremeFX Impact IV audiót hordja magán; ez egy árnyékolt Realtek ALC1220-as hangkodeket, továbbá egy ESS Sabre ES9023P DAC-ot jelent, jobbféle körítésben. A hálózati kapcsolódás egy gigabites, Intel I211-AT vezérelte Ethernet csatlakozóval, vagy Wi-Fi 6-tal valósul meg, de wireless oldalon az 5.0-s Bluetooth is a csomag részét képezi. A kivezetésekkel együtt a 10 Gbps-os USB 3.1-ből összesen tízet (az egyik Type-C), 5 Gbps-os USB-ből négyet foghatunk munkára. A hátulsó I/O panelen egy POST kódokat kiíró kijelző, egy USB BIOS Flashback és egy clear-CMOS gomb is befigyel a reset társaságában.


[+]

A Crosshair VIII Impact impozánsan fest, de az ára is ehhez mért, sőt; a kicsikét 450 dollár körüli összegért vesztegetik, és már hazánkban is felbukkant egy árlistában, a fogcsikorgató 160 000 forint közvetlen tőszomszédságában.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés