2017. október 17., kedd

Útvonal

Hírek » TV & Audió rovat

Magyarországon is kapható az Epson lézeres csúcs házimozi-projektora

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az EH-LS10000 egy komoly otthoni mozigép, átlagember számára brutális árcédulával. Az üzemidővel biztosan nem lesz gond.

Az Epson magyarországi képviselete az otthoni moziszobák építésével, teljes körű, tehát kulcsrakész kivitelezésével foglalkozó Dreamcinema három bemutatótermében prezentálta a sajtó képviselőinek vetítőiket, köztük a legújabb csúcsmodellt, az EH-LS10000 tudását.

Dreamcinema házimozi-termek, ahol az Epson projektorait kipóbálhattuk Dreamcinema házimozi-termek, ahol az Epson projektorait kipóbálhattuk
Dreamcinema házimozi-termek, ahol az Epson projektorait kipóbálhattuk [+]

Az eredetileg tavaly piacra dobott, de itthon hivatalosan mostantól kapható, nem kevesebb mint 2,45 millió forintba kerülő készülék 18 kilogrammos tömegéből is látszik, hogy nem kispályás, hanem a komolyabb igényeket igyekszik kiszolgálni olyan technológiai újdonságokkal, mint a teljesen lézeres világítás, a 3LCD technológia reflexív kivitelben, valamint a 4K Enhancement.

Hirdetés

 


[+]

Utóbbi egy optikai megoldás, ami az eredeti képtartalmat átlósan eltolva vetíti rá mégegyszer a képre, így próbálja – az érzékszerveket kicsit becsapós módon – javítani a felbontást. Noha nem hangzik túl biztatónak, élőben egészen használhatónak bizonyult, de lehet nélküle élni. Valószínűleg ezzel próbálták meg ellensúlyozni, hogy a vetítő egyébként (sajnos) nem 4K-s, hanem pusztán Full HD felbontású, ami kissé érdekes döntés a gyártó részéről, hiszen a 4K lesz a jövő. Még akkor is, ha jelenleg még a Full HD tartalom dominál, így joggal merül fel a kérdés, mit ér majd pár év múlva a most milliókba kerülő gép, amikor minden 4K-ban jelenik meg. Márpedig aki 30 000 üzemóra hitelesített projektort vesz (ennyit bír ugyanis papíron az Epson készüléke ECO módban, maximumon 14 000 óra a várható élettartam) az valószínűleg ezt az időkeretet nem fogja egyhamar kimeríteni. Full HD-ben egyébként mindent tud, ami ma elvárható, a 20 perces próba alatt nehéz lett volna a képminőségen kifogást találni, legalábbis komolyabb tesztelés nélkül.


[+]

A világítás tehát hosszú élettartamú, fényerőben viszont meg kell elégedni az 1500 ANSI lumennel, ami kevésnek tűnhet, de ahova szánják (teljesen sötét moziszobába) oda elég lesz a látottak szerint. Ennek előállítását egyébként két fényforrás végzi, ebből egyik a kék, a másik pedig a zöld és vörös színért felel. Mint említettük, a technológia 3LCD, ezzel kapcsolatos újítás, hogy egy tükör kerül az egyes panelek mögé, így a fény kétszer is áthalad rajta, ez pedig hatékonyabb a hagyományos megoldásnál. A specifikáció szerint 30-300" képátlójú kép megteremtésére van lehetőség, de a gyártó a 100"-et ajánlja, így a vetítési távolság 2,83-6,04 méter közé esik. Színtérlefedettségben a DCI-P3 nem okoz problémát, de sajnos a natív kontrasztaránnyal kapcsolatos értéket nem adott meg a vállalat.


[+]

Természetesen az olyan alapvető funkciók, mint a lencseeltolás (+/-90% függőleges és +/-40% vízszintes ), lencsepozíció eltárolás (tízféle), motoros nagyítás (maximum 2,1-szeres) és fókuszálás, natív 3D és a 3D konverzió támogatás sem maradtak ki a repertoárból, utóbbihoz pedig két szemüveg is jár. Nagy hangsúlyt fektettek a hűtésre, vagyis a zajszintre, amit a hőcsövekkel kiegészített blokkokkal sikerült 19 dB-re leszorítani Eco módban (28 dB normál módban).

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.