Hirdetés

Ma negyedszázados a Logitech

A mai napon ünnepli alapításának 25. évfordulóját a személyre szabott perifériaeszközök egyik vezető gyártójaként ismert Logitech. A cég képviselői egy svájci faluban, Apples-ben tartották a negyedszázados születésnapi ünnepséget, ahol a Logitech svájci irodáinak közel 300 alkalmazottján kívül az alapító-elnök, Daniel Borel, és az elnök-vezérigazgató, Guerrino De Luca is jelen volt.

Hirdetés

A Logitechet 1981. október 2-án alapították Apples falu egyik istállójában, ahol a híres Palo Alto-i műhely svájci testvérét akarták létrehozni. Daniel Borel, Pierluigi Zappacosta és Giacomo Marini eredetileg szoftverfejlesztésre hozta létre a céget a korszak Szilícium-völgy által inspirált kutatószellemétől áthatva, és első körben a szoftverfejlesztésre akartak specializálódni. Innen ered a cég neve is, hiszen a „Logi- ” a francia „logiciel” szó rövidítése, ami azt jelenti, „szoftver”.


Logitech C4: egér 21 évvel ezelőtt

Az alapítók hamarosan rájöttek, hogy a kifejlesztendő grafikus felületű szoftver navigálásához valamilyen eszközre lenne szükségük. A Svájci Szövetségi Technológiai Intézetben (EPFL) tevékenykedő Jean-Daniel Nicoud professzor által készített, kísérleti stádiumban lévő egér felkeltette az érdeklődésüket, és ez irányította őket a mai pályájuk felé. Azóta 700 millió Logitech egér került forgalomba világszerte.

Ám a Logitech mai sikere nemcsak az egerek népszerűségének köszönhető. A Logitech 1992-ben az elsők közt tette elérhetővé a nagyközönség számára digitális kameráját (Logitech Fotoman). Ugyanebben az évben, szintén elsőként hozta forgalomba a sztereó hangszórópárból és egy mikrofonból álló hangrögzítőjét (Logitech AudioMan), 1995-re elkészítette és piacra dobta az első eszközt, amellyel élő és felvett videoanyagot lehetett küldeni az interneten keresztül (Logitech VideoMan), és ekkor jelent meg a cég első játékfelszerelése is (Logitech WingMan). Javarészt az ilyen korai újítások fektették le a Logitech jelenlegi sikerének alapjait, amelyet tovább fokoznak az egyedi kialakítású, minőségi vezeték nélküli egerek és billentyűzetek, internetes video- és audiokommunikációs eszközök, a digitális zene hallgatására és a játékokhoz kifejlesztett termékek széles skálája, valamint az univerzális távirányítók legújabb csoportja, amely az otthoni szórakozást hivatott felhőtlenebbé varázsolni.


Logitech MX Revolution: egér napjainkban

A 2006-os költségvetési évvel a cég a nyolcadik soron következő rekordévét zárta, és ez idő alatt két számjeggyel tudta növeli eladásait. Ez 1,8 milliárd dolláros forgalmat jelent, valamint rekordmennyiségű, 143 millió eszköz szállítását, illetve az audioeladások 112 százalékos és a kiskereskedelmi videoeladások 36 százalékos növekedését.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés