Lenovo blog: letisztult szerverek a Lenovótól

ThinkSystem és ThinkAgile – némi túlzással mondhatjuk, hogy mostantól elég ennyit megjegyeznie annak, aki a Lenovo szerverpiaci kínálatra kíváncsi. A Lenovo, aki egyébként jelenleg a harmadik legnagyobb szereplője a hazai és világszintű adatközponti piacnak is, az Intel Xeon Scalable processzorok megjelenésével párhuzamosan bemutatta az ezekre építő új és egyszerűsített szerverkínálatát, illetve a hozzájuk kapcsolódó szoftveres infrastuktúrát is.

Hardveroldalon az egyszerűsítés nem új keletű, de – ahogy a magyar leányvállalat sajtóeseményén is elhangzott – most érkezett el az idő arra, hogy egységessé tegyék az eddig különböző neveken futó családokat. Ennek megfelelően mostantól ugyanúgy ThinkSystem név alatt futnak a toronyszerverek, mint a pengék vagy a hálózati komponensek. A váltás másik elemét a ThinkAgile megjelenése adja, ezen név alá kerülnek be az új generációba tartozó, a ThinkSystem eszközökre épülő, előre telepített és tesztelt szoftverekkel működő hiperkonvergens megoldások. Mindezzel kapcsolatban fontos, hogy a ThinkServer és System X vonal támogatása nem szűnik meg, de a jövőben minden hardver ThinkSystem név alatt kerül majd forgalomba.


[+]

Az új stratégiától a Lenovo azt reméli, hogy sikerül az eddiginél nagyobb részesedésre szert tennie a negyedik ipari forradalom alapvető elemeiben, így a big data, a mesterséges intelligencia és a hibrid felhő megoldások területén. A HPC egyébként különösen kiemelt figyelmet kap a cégnél, a tervek szerint ugyanis a Lenovo 2020-ra szeretne a vezető HPC gyártóvá válni. Ennek egyik jeleként egyébként több szuperszámítógépes projektben is benne vannak, például a Barcelonában található, nemrég átadott, 11 PFLOPS kapacitású MareNostrum 4, a világ legnagyobb, Intel alapokon dolgozó szuperszámítógépe is Lenovo gyártmány, és a cég külön HPC „bemutatóközpontot” is üzemeltet Stuttgartban.


[+]

Ami az új hardvereket illeti, ezeket egy korábbi, New York-i eseményen leplezték le a nagyközönség előtt. A sorban 14 szerverplatform, 7 tároló és 5 hálózati eszköz található, a kínálat tehát meglehetősen bőséges. A szervereket illetően a sort az ST550 nyitja, ahol a T a toronykivitelre utal – az új gépek között ez az egyetlen ilyen formátumú modell, ami egyben azt is jelenti, hogy a toronyszerverekre különösen fogékony magyar piacon alighanem ez adja majd az eladások jelentős részét. A szerver 4U méretű, és két Xeon CPU fogadására képes maximum 125 watt TDP-ig. 12 DIMM foglalatába a közeljövőben várható 128 GB-os modulokkal összesen 1,5 TB-nyi DDR4 RAM telepíthető.

Az ST550 felett már rack megoldásokkal találkozhatunk SR530-tól SR950-ig. Ezek közül az SR850 és 950 az üzleti kritikus szegmensbe érkezik, az utóbbiba már nyolc CPU és 96 modulnyi memória kerülhet. A felsőbb kategóriában érdekes lehet még az SD650 nevű, nagysűrűségű kiszolgáló, amelyben egyedi tervezésű vízhűtés gondoskodik az alkatrészek hidegen tartásáról.


[+]

A magyar piacon egyébként ezekkel, illetve a még komolyabb, penge (SN550, SN850) és nagysűrűségű (SD530, SD650) megoldásokkal alighanem keveset találkozunk majd, hiszen, ahogy már említettük, hazánkban a torony és rack megoldások adják az eladások túlnyomó részét (az más kérdés, hogy az eltérő árak miatt a bevételek több mint felét mégis a rack adja, a legnagyobb példányszámú toronyból csak a teljes összeg ötöde származik).


[+]

Ami a másik fontos lábat, a ThinkAgile-t illeti, ez a hiperkonvergens megoldásokat takarja, és gyakorlatilag előre konfigurált, telepített és tesztelt blokkokat jelent, amelyek egyben tartalmazzák a hardvert, a szoftvert és a hálózati elemeket, és lehetővé teszik a szükséges infrastruktúra gyors felépítését, hiszen nincs szükség hosszas beállításra, tesztre, a blokkok pillanatok alatt integrálhatók meglévő informatikai rendszerekbe is.

Előzmények

Hirdetés