Lenovo ThinkPad blog: Yoga Book, egy teljesen újfajta tablet

A tízhüvelykes tablethez a világ talán legnagyobb touchpadjét ragasztották teljesen körbeforduló zsanéron.

Az idei IFA kiállításon mutatkozott be a Lenovo legújabb, Yoga családba tartozó készüléke. A Yoga eszközök közös jellemzője a teljesen, 360 fokban körbeforduló zsanér, aminek köszönhetően notebookként, tabletként és különböző más pózokban is használható. A legújabb modell a Yoga Book nevet kapta. Lényegében egy tízhüvelykes tabletről van szó, amihez a fém óraszíjra hasonlító, jellegzetes zsanéron keresztül csatlakozik még egy ugyanakkora rész. Tehát a Yoga Book nem is tablet, hanem 2-in-1, vagyis kettő az egyben modell, sőt leginkább valami teljesen újnak neveznénk.

Ugyanis a kijelző alatti – vagy éppen melletti, nézőpont kérdése – érintésérzékeny rész lehet billentyűzet vagy rajztábla is. A tízhüvelykes kijelzőnek megfelelő területen 2048 nyomási fokozatot és 100 foknyi dőlést regisztráló tollal ügyködhetünk. Tevékenységünk eredménye a szomszédos kijelzőn jelenik meg, tehát ilyenkor az érintőfelület rajztáblaként funkcionál. Azt is megtehetjük, hogy egy papírlapot csíptetünk az érintőfelületre, és akkor a tintás betét révén a tollával ráírt szöveg vagy rajzolt kép megjelenik a képernyőn. Ha pedig mégis gépelni szeretnénk, akkor bekapcsolhatjuk az érintőmezőbe rejtett, billentyűzetet körberajzoló világítást, és máris kis notebook lesz a Yoga Bookból.

Hardverének alapja Cherry Trail alapú, négymagos Atom x5-Z8500 rendszerchip, ami mellé 4 GB memóriát és 64 GB-s eMMC háttértárat telepítettek, tehát tablet jellegű a hardver. A 10,1 hüvelykes érintőképernyő felbontása 1920x1200 pixel, tehát 16:10 az oldalaránya, az egész készülék pedig mindössze 690 grammot nyom, és összecsukva is vékonyabb egy centiméternél. Fémből készült hátlapján 8 megapixeles kamera található, a kijelző fölött pedig 2 megapixeles csücsül két mikrofon társaságából. Hangszóróból is kettő van, Dolby Atmos technológiával felvértezve.

A csatlakozókínálat USB Type-C, micro HDMI, valamint 3,5 mm-es hang ki- és bemenet, de ez is elég például ahhoz, hogy külső monitort, esetleg valami fejlett port replikátort kapcsoljunk rá. A kommunikációt ac-s Wi-Fi és Bluetooth 4.0 modul mellett mobilinternet modem segíti, ezen felül van még kártyaolvasó is. A Yoga Book alapvetően testre szabott Android 6.0 operációs rendszerrel érkezik valamivel kétszázezer forint alatti áron, háromféle színben. A fekete változat később kapható lesz Windows 10-zel is.

Azóta történt

Előzmények