Lehullt a lepel az Xbox 360-ról

A várakozásoknak megfelelően a Microsoft végre bemutatta új játékkonzolját, az Xbox 360-at. Az MTV zenei csatornán a Gyűrűk ura trilógia sztárja, Elijah Wood közreműködésével az Egyesült Államokban az elmúlt éjjel sugározták azt a műsort, melynek nyomán végre fényt derült a részletekre – ezek a részletek pedig kétségtelenül figyelemre érdemesek. Az új konzol ívelt vonalaival elegánsabb elődjénél, ráadásul kisebb is annál; a PlayStation 2-höz hasonlóan fektetve és állítva is használható.

Belül három PowerPC processzormag dolgozik, mindegyik 3,2 GHz órajelen, melyek fejenként két-két utasításszál egyidejű végrehajtására képesek. A másodszintű gyorsítótár mérete 1 megabájt. Grafikáról az ATI 500 MHz-en futó, 10 MB beágyazott DRAM-mal ellátott grafikus processzora gondoskodik másodpercenként félmilliárd háromszög koordinátáit számítva ki. A GPU-ban 48 párhuzamos shader futószalag található. A rendszer 512 MB, 700 MHz effektív órajelű GDDR3 memóriát használ, lebegőpontos számítási teljesítménye 1 teraflop.

Hirdetés

A tárolórendszer körüli találgatások közül az optimistábbak teljesültek be, az Xbox 360-ba végül került merevlemez, egy (akár nagyobbra is) cserélhető 20 GB-os egység – igaz ugyan, hogy egyelőre nem tudni, ez része lesz-e az alapfelszereltségnek, vagy külön kell beszerezni. Az előlapon látható a 12-szeres sebességű DVD-olvasó és a két memória-bővítőhely nyílása. A konzol legfeljebb négy vezeték nélküli játékvezérlőt támogat, de rendelkezik három USB 2.0 porttal is.

A Microsoft természetesen nem hagyhatta figyelmen kívül a hálózati játékok és az internetes szolgáltatások (elsősorban az Xbox Live) iránt mutatkozó igényt, így készülékét Ethernet és IEEE 802.11a/b/g szabványok szerinti Wi-Fi kommunikációs interfésszel is felszerelte.

Az Xbox 360 nemcsak játékra alkalmas, de egyfajta multimédiás központként is funkcionál – filmet és hangot tartalmazó DVD-ket, CD-ket játszik le, a tömörített (WMA, MP3 formátumú) zenefájlok sem okoznak neki problémát, és JPEG fotókollekciók megtekintésében is segédkezik. Ezekre és a játékokra is érvényes a standard és a nagy felbontások (720p, 1080i), illetve a 16:9 arányú képformátum támogatása. Az audiovezérlő 48 kHz mintavételezésű, 16 bites térhatású hangot szolgáltat. Windows XP (MCE) operációs rendszert futtató PC mellett az Xbox 360 úgynevezett Media Center Extenderként, azaz multimédia-kliensként használható, lehetővé téve a számítógépen tárolt tartalmak élvezetét a nappaliban is.

A Microsoft egyelőre nem nyilatkozott az új konzol áráról, a mostani bejelentés célja inkább az volt, hogy a hamarosan megnyíló Electronic Entertainment Expo (E3) előterében az Xbox 360-ra terelje a figyelmet, elébe vágva a Sony és a Nintendo következő generációs asztali eszközeivel kapcsolatos hírverésnek. A PlayStation 3-mal kapcsolatos információk alapján minden oka meg is van a marketinggéppezet beindítására, ugyanakkor ezúttal jobban felkészült a versenyre, mint az első Xbox piacra dobásakor. Az új konzol képességeit már demonstrálhatták több neves játékkal (pl. Madden NFL 06, Tony Hawk's American Wasteland, Tiger Woods PGA Tour 06, Need for Speed: Most Wanted, Gears of War, Ghost Recon 3, Quake 4, Call of Duty 2), és a Microsoft szerint év végére már 25-40 Xbox 360-as játék lehet a piacon. Maga a konzol legkorábban október-november táján kerül az üzletekbe.

Az MTV Europe műsorán ma este 10 órától sugározzák az Xbox 360-at bemutató műsort.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés