Az egyik legkisebb Ice Lake modell kapja az egyik legnagyobb IGP-t

Legalábbis több feldolgozó lesz benne az asztali piacra szánt verzióhoz viszonyítva.

Még augusztus elején írtunk arról, hogy dizájnban dupláz az Ice Lake IGP-je, de ez úgy néz ki, hogy az asztali, illetve a normál kiadásra vonatkozik, ugyanis feltűnt egy ultramobil verzió is az Intel partnereinél, amelyben még több feldolgozó lesz.

Annyi látszik a tervekből, hogy az Intel különösebben nem hajszolja a konkurens AMD Raven Ridge lapkájának asztali és normál mobil kiadását, ezekben annyira erős IGP van, hogy gyakorlatilag az Ice Lake számára nem befogható. Ráadásul az utóbbi lapka a következő év második felében jön, amikor már a Picasso kódnevű APU is elérhető közelségbe kerül. Persze ez nem más, mint egy jelentősen továbbfejlesztett Raven Ridge, de az IGP tekintetében még erősebb lesz, tehát még nehezebb lenne felvenni vele a versenyt.

A Santa Clara-i óriáscég problémája egyébként nem az, hogy nem tudnak elég teljesítményt beépíteni, a Gen11-es architektúra elég jól skálázható, tehát az alapdizájnba tervezett 48 darab EU-t, azaz feldolgozóegységet akár meg is duplázhatnák, vagy háromszorozhatnák. A rendszer elviekben skálázódna, viszont a gyakorlatban még mindig jelentős limitáció lenne a megfelelő memóriatömörítés, illetve mozaikos optimalizálás hiánya. Ebben az AMD Vega architektúrája sokkal előrébb jár, és ezt a tudást nem lehet csak a feldolgozókkal pótolni. Márpedig egy IGP-nél ez számít, hiszen korlátozott a memória-sávszélesség, tehát minden olyan fejlesztés rendkívül hasznos, amely erről leveszi a terhet.

A fentiek miatt az Intel az ultramobil megoldásra fókuszál. Ez azért célszerű, mert például egy LPDDR4X szabványú memória nagyjából képes arra, amire egy hasonló memóriabusszal rendelkező DDR4-es konfiguráció. Ergo az új generációs ultramobil lapkákat egyre kevésbé fogja limitálni a memória-sávszélesség, hiszen mellé lehet rakni nagyjából ugyanazt a teljesítményt, amelyet egy normál mobil dizájn megkap. Ennek azért van jelentősége, mert az AMD legfejlettebb IGP-je ott szedi össze a teljesítményelőnyét, hogy kiemelkedően hatékonyabban bánik a rendelkezésre álló memória-sávszélességgel. Ugyanakkor minél kisebb a fogyasztási keret, annál alacsonyabb órajelet lehet beállítani, és ezáltal az említett előny is egyre kevésbé számít. Ezt ma azért nem lehet érezni, mert az ultramobil szinten a lassabb LPDDR3 az elterjedt a PC-s fronton, viszont jövőre ez megváltozik.

Természetesen az AMD is áttérhet LPDDR4X-re, sőt, a pletykák szerint ez az egyik vezető fejlesztés, viszont itt azt érdemes figyelembe venni, hogy 10 wattos TDP-keret alatt már nem lehet 704 darab shader feldolgozót működtetni, ráadásul magas órajellel. Az energiafelhasználás limitjei miatt ezt az AMD is kénytelen visszavenni, vagyis az Intel rögtön nem kerül szembe annyira izmos rendszerrel, amivel a nagyobb fogyasztási szinteken küzdeniük kell.

Emiatt érdekes megoldás az ultramobil szintre szánt Ice Lake modellnél 56 darab EU-t, azaz feldolgozóegységet alkalmazni, amivel az L2 gyorsítótár is 1 MB-ra nő. Rendkívül valószínű, hogy a gyártóknak eljuttatott mérnöki minta 64 darab feldolgozót tartalmaz, az Intel csupán letiltott pár részegységet, mivel a Gen11-es dizájn 8 darab EU-t tartalmazó shader tömbökkel dolgozik. Bár azt nem tudni, hogy a feldolgozókon belül a vektormotorok milyen szélesek, de ha a Gen9 architektúrához képest nem változott semmi, akkor két 128 bites egység található bennük, vagyis 4+4 co-issue alkalmazása mellett 56 darab feldolgozó 448 shader processzort jelent. Beleszámolva, hogy az AMD-nek is kellene pár multiprocesszort letiltani, eléggé közel kerülnek egymáshoz a hardverek pusztán a shader részelemek alapján. Persze még mindig fel lehet hozni, hogy a Vega architektúra esetében nem kell co-issue-t alkalmazni ahhoz, hogy teljesen kihasználható legyen, de itt mégis azt érdemes figyelembe venni, hogy ezen a szinten az Intel már nincs reménytelenül messze, ráadásul LPDDR4X-re építve a memória-sávszélesség kihasználásának hatékonysága is egy kevésbé kritikus tényező lesz.

Az ultramobil szinten tehát akár verseny is kialakulhat az AMD és az Intel érkező lapkáinak IGP-i között, ami ahhoz képest elég kellemes információnak tűnik, hogy a mostani tesztekben csak mérföldekről nézi a Santa Clara-i óriáscég a Raven Ridge IGP-jét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés