Leginkább a Xeonok kiváltsága lesz az AVX3.2

Az Intel Skylake kódnevű fejlesztés megjelenésének közeledtével egyre több információ jut el a gyártókhoz a tervezett processzorokról. Azt tudni lehet, hogy a Skylake-nek két nagy újítása lesz. Ezek közül az egyik az immáron Gen9 architektúrára alapozó integrált grafikus vezérlő, míg a másik az AVX legújabb verziója, az AVX3.2-es utasításkészlet.

Hirdetés

A gyártókhoz eljutott dokumentumok alapján azonban az AVX3.2 a rendkívül fontos újítások ellenére is leginkább a Xeonok kiváltsága lesz, míg a Core termékcsaládba sorolt modellek közül csak drága verziók kapják meg a funkciót, de még ez sem biztos.

Azt tudni kell, hogy az AVX3.2 nincs ingyen, tehát amennyiben ezt a funkciót a tervezők az adott modell esetében engedélyezik, akkor számolni kell vele a fogyasztási keret meghatározásánál, illetve az ehhez szabott órajelek kialakításánál. Általánosan elmondható, hogy az AVX3.2 engedélyezése csökkenti a beállítható alapórajelet, illetve esetlegesen meg kell fontolni az integrált grafikus vezérlő számára meghatározott fogyasztási keret mérséklését is, ami azt jelenti, hogy ez a részegység is alacsonyabb órajelet kaphat.

Az Intel mérnökeinek itt két választása van. Ha a megcélzott piacon van esély arra, hogy az AVX3.2-t kihasználják, akkor érdemes engedélyezni, mivel mégiscsak kétszer szélesebb vektoroperációk feldolgozására ad lehetőséget, vagyis még némileg csökkentett órajel mellett is növekszik a rendszer úgymond áteresztőképessége, és ezzel a nyers számítási teljesítménye is. Viszont egy olyan szegmensben, ahol az AVX3.2 kihasználására nem mutatkozik jelentős igény, inkább érdemes a letiltással élni, mivel így a beállítható alapórajel nagyobb lehet, nem beszélve az integrált grafikus vezérlő teljesítményének növeléséről sem.

A fenti lehetőségeket tökéletesen reprezentálja a Xeon és a Core termékcsalád. A szerverek esetében valószínű az AVX3.2 kihasználása, így megéri aktiválni, míg a Core sorozaton belül inkább a funkció letiltása mellett szólnak érvek.

Az asztali és a mobil piacon az Intel mondhatja azt, hogy az integrált grafikus vezérlőből is lehet extra teljesítményt kinyerni, amely részegység a processzormagokkal ellentétben látványos mértékben fejlődik és fejlődni fog a jövőben. Ezeken a piacokon az AVX-et kihasználó programok nagy többségét amúgy is OpenCL-ben írták. Bár ez inkább egy járulékos nyereségnek tekinthető, hiszen elsődlegesen a grafikus vezérlőket célozták a programozók, viszont az említett platform lehetővé teszi az AVX kihasználását is, és ezzel a lehetőséggel csupán élnek bizonyos alkalmazások.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés