Hirdetés

Leáll az AMD Radeon HD 7990 gyártása. Vagy nem...

A PC-hez valamennyire is konyító felhasználóknak minden bizonnyal nem kell bemutatni az AMD két GPU-val szerelt csúcskártyáit, melyek korábban X2 jelzéssel futottak. Noha a gyártó egy ideje nem ezt a megjelölést használja, de a dupla GPU-s kártyák nem tűntek el, a sorozat legújabb tagja, a Radeon HD 7990 idén tavasszal mutatkozott be. A dupla Tahiti cGPU-ra épülő kártya megkésve, de a leggyorsabb VGA címért indult harcba az NVIDIA GeForce GTX 690 ellen.

AMD Radeon HD 7990
AMD Radeon HD 7990 [+]

Tesztünk alapján a trónfosztás sikeres volt, de a Malta kódnevű HD 7990 nehezen tudta a késésből fakadó hátrányt ledolgozni, ráadásul csúcskategóriás termék révén az árcédulán sem filléres összegek szerepeltek, így a legfrissebb (megbízható helyről származó) információk szerint az AMD-nél jobbnak látják, ha nem folytatják e VGA gyártását. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy a gyártás befejezésének oka a sikertelenség volna, az okok között az nyom többet latban, hogy itt az ideje megágyazni az ősszel érkező Hawaii kódnevű GPU-nak, addig pedig a már legyártott készletek is kitartanak a 7990-ből.

Van azonban egy kis csavar a történetben, ami miatt nem egészen igaz az, hogy a Radeon HD 7990 gyártása teljes mértékben megszűnik: az egy az egyben azonos alapokon nyugvó, de professzionális felhasználásra szánt FirePro S10000 tökéletesen ellátja feladatát – sőt, egyes, a cGPU általános számítási képességet masszívan kihasználó felhasználási területen verhetetlen. Ez alapján tehát elmondható, hogy bár a Radeon HD 7990 árusítása valóban befejeződik, de maga a dupla GPU-s NYÁK továbbra is a gyártósoron marad, csak a Radeon HD 7990 matricázása ér véget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés