Szemügyre vettük a jászfényszarui Samsung gyárat

Hirdetés

A Samsung története már több mint 70 éves múltra tekint vissza, igaz, a kezdetekkor még elég távol álltak az elektronikai termékek gyártásától. Időközben azonban Dél-Korea és a világ egyik legnagyobb gyártójává vált az 1969-ben Samsung Electronics néven alapított divízió. 1990-ben hazánkban, Jászfényszaru település mellett építették fel a vállalat televíziógyártással és -összeszereléssel foglalkozó egységét, amely azóta az egyik legnagyobb európai gyárrá formálódott. 2004-ben már túl voltak a tízmilliomodik, három évvel később pedig a húszmilliomodik tévékészüléken, így az alkalmazottak száma mára elérte a háromezer főt.

A gyár madártávlatból [+]
A gyár madártávlatból [+]

Idén a Samsung hazánkban is megkezdte LED tévéinek előállítását. Ennek és a cég 20 éves magyarországi jelenlétének alkalmából a Samsung gyárlátogatást szervezett, melynek keretében betekintést nyerhettünk a lapos tévék készítésének tudományába. A bemutató egy prezentációval indult, amelyet Kováts Botond, a cég marketing managere tartott a televíziózás jövőjéről, valamint a 3D-s technológiákról. Ezt mi, résztvevők is kipróbálhattuk a helyszínen egy plazmatévé és néhány aktív shutteres szemüveg segítségével. Mint kiderült, nem feltétlenül szükséges magának a lejátszásra kerülő alapanyagnak „gyárilag” 3D formátumúnak lennie, amit egy hétköznapi, 2D-s kamerával szemléltettek, ugyanis a rendszer képét a tévé „átkonvertálta” 3D-ssé. A televíziók a szinte alapfelszereltségnek számító HDMI és a többi média ki- és bemenet mellett USB aljzattal is fel vannak szerelve, így a rájuk kapcsolt tárolóról, fényképezőről egy pillanat alatt beolvashatók a képek, videók.

Az SMD alkatrészek beszerelése és forrasztásra előkészítése [+]
Az SMD alkatrészek beszerelése és forrasztásra előkészítése [+]

Ezután következett a gyártósorok látogatása. Először a nyomtatott áramköröket SMD alkatrészekkel felvértező, teljesen automatizált gépek közt haladtunk el, ahonnan a tévék alaplapjai kerülnek ki. Ezután a jászfényszarui üzem újabb épületébe mentünk, ahol a LED TV-k összeszerelése és csomagolása folyik. Itt is cél a sorok egyes lépéseinek egyszerűsítése és automatizálása, de egyelőre még a dolgozók végezték a munka oroszlánrészét, bár az anyagok szállításával nem kellett bajlódniuk. Ezt kis robotautók által húzott kocsik végezték, amelyek a számukra kijelölt pályán maguktól jöttek-mentek a termeken belül – természetesen vigyázva, nehogy elüssenek valakit.

Itt zajlik az összerakás [+]
Itt zajlik az összerakás [+]

A még majdnem és a teljesen kész termékek [+]
A majdnem és a már teljesen kész termékek [+]

Látványos körsétában volt részünk, különösen azt figyelembe véve, hogy külsős ember nagyon ritkán tévedhet be egy ilyen helyre, ennek megfelelően nagy megtiszteltetés volt számunkra a látogatás. Köszönjük a lehetőséget a Samsungnak!

Még egy utolsó pillantás a főbejáratra [+]
Még egy utolsó pillantás a főbejáratra [+]

Előzmények

Hirdetés