Lassan, de biztosan növekszik a netbookpiac

Újabb piackutatást végzett az ABI Research, melynek alanyai a netbookok és a tabletek voltak. A netbookpiac az elmúlt évek slágere volt, hiszen robbanásszerűen növekedett a kereslet a termékekre. Az év elején startoló iPadet minden elemző komoly veszélyforrásnak tartotta, és sokan már a netbook iránti kereslet csökkenését prognosztizálták, azonban erre idén nem kerül sor.

Az ABI Research adatai szerint idén 43 millió netbook és 11 millió tablet talál majd gazdára. Bár az megfigyelhető, hogy a netbookpiac növekedése az előző évekhez képest kevésbé robbanásszerű, így talán van némi alapja azoknak a véleményeknek, hogy a többmillió példányban értékesített iPad kihatott a közvetett konkurenciára, de a növekedést nem sikerült megállítani. Jeff Orr a kutatás vezetője szerint a tabletek piaca még csak most éledezik, és a komoly változáshoz értékelhető árversenyre van szükség, hiszen az iPad a 650 dollár körüli árával messze nem számít olcsó megoldásnak. Ahhoz hogy az árak mérséklődjenek több készülék szükséges. Szerencsére még idén várható egy kis tabletinvázió, ami meghozhatja a várt változásokat.

A 2011-es évben nehéz megjósolni a várható eladásokat, hiszen a tabletpiac még valamilyen szinten bizonytalansági tényező, vagyis nem tudni, hogy az emberek többsége mennyire vevő az érintőképernyős vezérlésre ekkora méret mellett. Ráadásul a netbookok is átalakulnak, hiszen az AMD az év elején elkezdi forgalmazni a Brazos platformot, ami a multimédiás képességek tekintetében fényévekkel többet tud a jelenlegi felhozatal többségéhez viszonyítva, és feltehetően az Intel is ebbe az irányba lépked majd, az év közepén bemutatkozó Cedar Trail segítségével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés