Különleges GeForce-ok a láthatáron

Extravagáns GeForce-okról szól szeptember utolsó napja. A felhozatalt a Galaxy, a Zotac és a Point of View biztosítja, ám amíg az utóbbi két gyártó csak a gyári tuningot tartotta fontosnak, addig a Galaxy megoldása az extra szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. A GeForce GTX 460-ra épülő elgondolás különlegessége, hogy támogatja a WHDI technológiát, ami a videojel vezeték nélküli továbbításáért felel. A vállalat az Amimon termékére építkezik, mely a kártyán található mini PCI Express csatolóban üzemel. Az ARM Cortex-M3-as processzorral szerelt eszköz 5 GHz-es frekvencián továbbítja a jelet, amit a 30 méteres távolságon belül elhelyezhető vevőegység dolgoz fel, majd küldi ki a megjelenítőre valamilyen vezetékes összeköttetésen keresztül. Nagyobb felbontás esetén a HDMI interfészben érdemes gondolkodni, mivel a rendszer 40 MHz-es csatorna mellett 3 Gbps-os tempót képes diktálni, és ez megfelel az 1080p-s felbontású tartalmak továbbításához.


Galaxy GeForce GTX 460 WHDI Edition [+]

A friss termék egyébként a GF104-es lapkára épül, így a 336 darab CUDA mag és az 56 textúrázó csatorna borítékolható, a GDDR5 szabványú fedélzeti tár kapacitása pedig 1 GB lesz. A kártya valószínűleg a referencia paramétereket használja, ennek megfelelően 675, 1350 illetve 3600 MHz-es mag-, shader- illetve effektív memória-órajelre érdemes számítani. A hátlapon az öt darab antenna mellett egy DVI, egy mini HDMI és egy DisplayPort kimenet is található, vagyis a WHDI technológia előnyeit nem kötelező kihasználni.

Galaxy GeForce GTX 460 WHDI Edition
Galaxy GeForce GTX 460 WHDI Edition

A Galaxy még a héten megkezdi szállítani a GeForce GTX 460 WHDI Edition névre keresztelt terméket, ám az ajánlott fogyasztói árról még nem nyilatkozott a vállalat.

A Zotac is egy GeForce GTX 460-as kártyával jelentkezik, mely a kiszivárgott képek alapján a tuningosok kedvence lehet. A termék a szokásos belsőre épül, ami 336 darab CUDA magot és 56 textúrázó csatornát rejt. A GDDR5 szabványú fedélzeti tár kapacitása 1 GB lesz, a szükséges tápellátást pedig 8+2+2 fázisú tápáramkör biztosítja. Ezt egészíti ki az uP6218-as feszültségvezérlő, ami I2C interfészt alkalmaz a szoftveresen módosítható feszültség érdekében. A kellő erőre szükség is lesz, ugyanis a kártya 850, 1700 illetve 4000 MHz-es mag-, shader- illetve effektív memória-órajelen ketyeg, és ezek az értékek a gyártó szerint tovább emelhetők.

Zotac GeForce GTX 460 OC
Zotac GeForce GTX 460 Extreme (forrás: EXPreview)

A méretes hűtőbordával rendelkező újdonság 12 cm-es ventilátort használ, így a zajszint megfelelően alacsonyan tartható. A hátlapon két DVI, egy HDMI, és egy DisplayPort tűnik fel. A Zotac még nem nyilatkozott a megjelenés időpontjáról, valamint a várható árazásról.

Zotac GeForce GTX 460 OC
Zotac GeForce GTX 460 Extreme (forrás: EXPreview)

A Point of View is bemutatott két új GeForce GTS 450-es kártyát. A vállalat a néhai BFG helyét vette át a piacon, így a gyárilag tuningolt termékek fejlesztése komoly szemponttá vált. A TGT sorozatba tartozó újdonságok 192 CUDA maggal és 32 darab textúrázó csatornával rendelkeznek, ám amíg a Charged verzió 835, 1670 illetve 3800 MHz-es mag-, shader- és effektív memória-órajellel rendelkezik, addig az Ultra Charged modell rendre 891, 1782 illetve 4008 MHz-es értékeket vonultat fel.

Point of View GeForce GTS 450 TGT
Point of View GeForce GTS 450 TGT

Mindkét Point of View kártyán 1 GB kapacitású fedélzeti memória található, mely természetesen 128 bites buszt használ, és GDDR5 szabványú lapkákra épül. A kimenetek tekintetében sem érdemes meglepetésekre számítani, így a mini HDMI mellé a megszokott két DVI interfész került. A GeForce GTS 450 TGT Charged és Ultra Charged modell szállítása még ezen a héten megkezdődik, az árcédulákon pedig rendre 129 és 139 dollár szerepel majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés