Körvonalazódik az asztali Comet és Rocket Lake CPU-k specifikációja

Az LGA1200-as foglalatba készülő fejlesztések megmaradnak egymás mellett.

Lassan kezd világossá válni az Intel, asztali processzorokat érintő útitervét, amelyben részletezve vannak a következő generációs, LGA1200-as foglalatot használó platformok. Az túl nagy meglepetést talán nem fog okozni, hogy a Comet Lake és a Rocket Lake kódnevű fejlesztések érkeznek ide, illetve a 14 nm-es gyártástechnológia is megmarad, de azért lesznek érdekességek.

A gyártóknak leadott útiterv alapján a Comet Lake inkább egy ráncfelvarrásnak tekinthető, több szempontból is a mostani Coffee Lake továbbfejlesztésének tűnik. 4-, 6-, 8- és 10-magos modellek érkeznek, amelyekben az IGP lényegében az eddigi, Gen9.5-ös megoldás marad. A fő előrelépés kimerül az extra magokban, a némileg jobb órajeleket biztosító memóriavezérlőben, valamint a megnövelt fogyasztási keretben, ugyanis mostantól 125 watt lesz a maximum. Mindezek mellett az Intel végre nem garasoskodik a Hyper-Threadinggel, gyakorlatilag a Core modelleken ez a funkció általánosan aktív lesz.

Pentium és Celeron egyelőre nem szerepel az útitervben, de ez valószínűleg inkább egy stratégiai döntés, ugyanis a cégnek problémája az ügyfelek kiszolgálásával, így a belépőszintet egyelőre meghagyják a régebbi fejlesztéseknek. Itt azt kell figyelembe venni, hogy még ha egy új fejlesztés ugyanazokon a gyártósorokon is készül, akkor is az átállás időben kiesés, ami folyamatos ellátási problémák mellett nehezen megengedhető, vagyis előbb kell találni egy optimális időpontot a váltásra.

A Comet Lake processzorok a következő év tavaszán érkeznek, és mellettük természetesen befutnak az új, 400-as sorozatú alaplapok is, amelyek szükségesek a működtetésükhöz.

A Rocket Lake már egy nagyobb fejlesztés, ami már abból látszik, hogy a grafikus vezérlőjére nem IGP-ként, hanem pGPU-ként utalnak. Bár a chipletet az útiterv egyetlen ponton sem említi, az előbbi változásból arra lehet következtetni, hogy a CPU és a GPU két külön lapka. Lényeges szempont, hogy ez lesz az Intel első asztali platformja, amely natívan támogatja a HDMI 2.0-t, tehát az alaplapgyártóknak ehhez a kimenethez nem kell belsőleg átalakítót alkalmazni, így ennek a módszernek a kompatibilitási problémáit is levetik magukról. Maga a grafikus vezérlő is fejlődik, konkrétan a Gen12-es architektúra lesz bevetve, de a feldolgozók száma csak minimálisan nő. Ugyanakkor a dizájnban olyan lényeges változások vannak, hogy az előrelépés így is számottevő lesz.

A jobb grafikus vezérlőnek azonban lesz egy olyan hátránya, hogy több energiát is igényel, vagyis kevesebb jut a processzornak. Emiatt a Rocket Lake csak 8 magig skálázódik, de ezek már újabb, AVX-512-t is kezelő megoldások lesznek. Az útiterv ugyan nem jegyzi meg, de az utóbbi napokban több pletyka is felmerült már, hogy a Willow Cove kódnevű fejlesztésről van szó. A Rocket Lake egyébként kompatibilis lesz az LGA1200-as foglalatú alaplapokkal, természetesen a BIOS frissítése után, de ez manapság már megszokott.

Az aktuális koncepció szerint egyébként a Comet Lake nem tűnne el a piacról még 2021-ben sem, sőt, kapna egy frissítést, így az akkor érkező 10-magos modell továbbra is a leggyorsabb opciója lenne az Intel mainstream asztali megoldásainak, míg a Rocket Lake kicsit alatta fedné le az igényeket. Ennek a fejlesztésnek a megjelenése a 2021-es esztendő közepére várható.

2022-re kevert termékskála szerepel a tervekben. A felsőházba befutna a Meteor Lake, amelyről annyit lehet tudni, hogy 7 nm-es node-on készül, és az célzott esztendő végére van időzítve a megjelenése, az asztali piac alsóbb szegmensei pedig kapnának egy frissítést a 14 nm-es modellekből.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés