Hirdetés

Kontrollál a Gateway olcsó TFT-je

Még egy hete sem jelentették be, a tengerentúlon máris kapható a Gateway vadonatúj, 21 hüvelykes képátlójú, WSXGA+ (1680x1050 pixeles) felbontású, széles képarányú LCD monitora. Az új modellt meglehetősen nyomott árszinten kínálja a gyártó; az FPD2185W típusszámot viselő kijelző ajánlott fogyasztói ára ugyanis 599 dollár, azaz átszámítva körülbelül 124 000 Ft. A Gateway TFT-jét azonban nem elsősorban a fogyasztói ára emeli ki a mezőnyből.

A Gateway FPD2185W a piacon lévő, PC-hez köthető megjelenítők közül elsők között felel meg a nagyfelbontású, nagy sávszélességet igénylő mozgóképtartalmakat védő HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) rendszernek. Bár eme tulajdonságából egyelőre vajmi keveset profitál tulajdonosa, a jövőre megjelenő technológiák (Blu-ray, HD DVD) elterjedésével, illetve a jövő év végi Windows Vista debütálással könnyen elképzelhető, hogy bajban lesznek azok a felhasználók, akik nem rendelkeznek HDCP-kompatibilis hardverrel (videokártya, kijelző), illetve szoftverrel (operációs rendszer, lejátszóprogram). Az új technológia révén a tartalomszolgáltató ugyanis megkövetelheti a másolásvédelem jelenlétét, ellenkező esetben a kép vagy egyáltalán nem jeleníthető meg az adott eszközökön keresztül, vagy jelentősen veszíthet eredeti minőségéből.

Az FPD2185W egyébiránt meggyőző műszaki paraméterekkel rendelkezik; a sötétszürke kávájú panel kontrasztaránya 1000:1, fényere 300 cd/m2, reakcióideje (gray to gray) 8 ms, a betekintési szög pedig minden oldalról 178 fok. A 90 fokkal elforgatható kijelző VGA, DVI, kompozit videó, S-Video és komponens Y Pb Pr bemenetekkel rendelkezik, mindemellett felszerelték egy négyportos USB hubbal is. A Gateway 21 hüvelykes kijelzője támogatja a kép a képben megjelenítést, illetve a jobb képminőségű mozgóképlejátszás érdekében felszerelték a kompozit és S-Video bemenetekről érkező jel minőségét javító, a Faroudja mérnökei által kidolgozott DCDi eljárással.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés