Hirdetés

Kontraszt-csel a Samsung csapatától

Hirdetés

Döbbenetes műszaki paraméterekkel rendelkező TFT-monitort jelentett be a napokban a piac egyik jól ismert szereplője, a koreai Samsung. A CX919B típusjelzésű, 19 hüvelykes képátlójú kijelző érkezéséről szóló hírek annak ellenére befészkelték magukat a legtöbb internetes magazin hírrovatába, hogy az új modell részletes paraméterei jelenleg alig ismertek. A CX919B-ről mindössze három műszaki adat tudható; a képátló, a válaszidő és a kontrasztarány. A nagy felhajtást az utóbbi értéke váltotta ki.


Forrás: AVING

Manapság egyre kevesebb potenciális vásárlót hoz lázba, ha egy panel-, vagy kijelzőgyártó gyors válaszidejű TFT-vel jelentkezik; ez az érték egyrészt nemigen mérhető, másrészt bizonyos határt elérve nincs praktikus haszna a csökkentésének. A CX919B 2 milliszekundumos válaszideje éppen ezért kevés lehet az üdvösséghez – gondolhatták a Samsung mérnökei –, így a kijelzőpanelt megtetézték saját fejlesztésű Dynamic Contrast elnevezésű technológiájukkal, mely a képtartalomhoz igazítva dinamikusan változtatja a TFT háttérvilágításának intenzitását. A monitoron megjelenő kép így a technológia sajátosságaiból eredően kontrasztosabbnak tűnhet.

A Samsung ennek megfelelően 2000:1-hez kontrasztaránnyal jellemzi a CX919B-t, ez első ránézésre példátlanul magas értéknek tűnik a TFT-kijelzők mezőnyében – azaz tűnne, ha ténylegesen ennyi lenne az érték. Ugyan a Dynamic Contrast technológia révén minden kétséget kizáróan valóban átlag feletti kontraszttal rendelkező képet tud megjeleníteni a Samsung új kijelzője, a változó képtartalmak miatt mindazonáltal kérdéses, hogy minden esetben egyformán érvényesülni tud majd a technológia.

A Samsung CX919B fogyasztói ára egyelőre nem ismert, miként azt sem tudni, mikor jelenhetnek meg az új kijelzők a boltok polcain.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés