Kolosszális méreteket ölt a kriptovaluta-bányászat energiaigénye

Az Ethereum és a Bitcoin bányászatának összesített energiaigénye alulról karcolja Belgiumét.

Hirdetés

Nagyjából egy éve írtunk arról, hogy a kriptovaluta-bányászat mennyire sok energiát emészt fel, és sajnos a helyzet változatlan. Mára egyfajta tendencia rajzolódik ki, gyakorlatilag félévente majdnem megduplázódik a szóban forgó érték, ami kezd ijesztő lenni.


(forrás: Digiconomist)

Felbontva nézve az eredményeket az Ethereum 18,68 TWh-s, míg a Bitcoin 65,63 TWh-s energiaigénnyel bír. Ezzel az előbbi kriptovaluta megelőzi Izlandot, míg az utóbbi Svájcot. Az összesített energiaigény azonban 84,31 TWh-ra nőtt, ami nagyobb Finnországénál és hamarosan utoléri Belgiumot is.


(forrás: Digiconomist)

A problémát továbbra is nagyrészt az egyre több tranzakciót lebonyolító hálózat jelenti, amit a fenti növekedés mellett folyamatosan bővíteni kell. Az Ethereum és a Bitcoin tranzakcióit biztosító rendszer már ma annyi energiát fogyaszt, amennyit közel 7,7 millió háztartás az Egyesült Államokban. Nagyon érdekes viszont, hogy amíg egy Bitcoin tranzakció költsége 28 háztartás napi energiaigényével ér fel, addig az Ethereum esetében ez csupán 2 háztartásnyi terhelés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés