Kiszáll a TSST az optikai meghajtók piacáról?

Habár sok minden megoldható alternatívan, rengetegen használják. Vajon jövőre hiánycikk lesz az ODD?

A Toshiba Samsung Storage Technology (TSST) – a japán és a koreai óriások optikai meghajtókra specializálódott vegyesvállalata – leállítja az optikai meghajtók gyártását, értesült a KitGuru egyik, a konkrét témában jártas, meg nem nevezett forrása. A lépés által eddigi partnerek kerülhetnek bajba, hiszen árukészleteik kifogynak, illetve a TSST megoldásaira épülő termékek gyártása is megszakad.

Az említett informátor ezzel a hírrel kapcsolatban elmondta, hogy ő is két olyan illetőtől értesült erről, akik egymástól független, optikai meghajtókat (is) forgalmazó cég munkatársai. Állításuk szerint a TSST teljesen leállította a gyártást, és csak a már legyártott egységeket szórják már ki a raktáraikból még ez év vége előtt. Az optikai meghajtókat még mindig javában előállító Hitachi-LG maradhat a piac főszereplője a források szerint, ha mindez igaz, azonban ez a kijelentés kissé erős, és kritikával kezelendő.

Jól nézzük meg, pár évtized múlva ez muzeális érték lesz!
Jól nézzük meg, pár évtized múlva ez muzeális érték lesz! [+]

Már csak azért is, mert a KitGuru munkatársai nem ültek az értesülés után a babérjaikon, hanem megkeresték a Lite-ON-t, az optoelektronika egyik vezető vállalatát is, akik éppenséggel az ODD piacon is meglehetősen otthonosan érzik magukat. Mike Huang, a Lite-ON értékesítési menedzsere megerősítette, hogy a TSST már nem állítja elő a Samsung márkanév alatt piacra dobott ODD-ket, egészen pontosan április közepe óta. Ezzel egyidőben a fenti állítást is cáfolta a HLDS elkövetkezendő egyeduralmáról is, hiszen cége hatalmas rendeléseket vett fel, a gyártósorokat csúcsa járatják, hogy a felmerült többlet igényt kielégíthessék. Elmondta, hogy az 50% körüli piaci részesedés elérése a céljuk, agresszív piaci stratégiával. Ezt megerősítendő, hamarosan jelentkeznek is egy új optikai meghajtóval.

A saját optikai meghajtóiban eddig TSST elektronikát használó ASUS-t is megkérdezték, de ott sem megerősítést, sem cáfolatot nem kaptak a fenti értesülésre. Azt viszont igen, hogy egyelőre nem száll ki az optikai adattárolási területről az ASUS, ráadásul az angliai képviselet szerint jelenleg is keresett a termékvonal, kiemelt figyelemben részesített területről van szó.

Igen fontos adalék a fenti információk hitelességéhez, hogy a TSST a közelmúltban hitelezői védelmet próbált elérni, miközben némi pénzügyi nehézséggel kellett megküzdeniük. Könnyen elképzelhető, hogy az optikai meghajtók nem túl nagy haszonkulccsal kecsegtető gyártásának leállítása is a rentábilitás fenntartását célzó átstrukturálás eredménye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSST

Előzmények

Hirdetés