Hirdetés

Kisebb hűtőket eredményezhet a CoolChip koncepciója

A CoolChip jó ideje dolgozik egy olyan technológián, amely hatékonyabb hőelvezetést tenne lehetővé, így az aktuálisnál kisebb méretű hűtőkkel is elérhető lenne a mai termékek hűtése. A vállalat a Kinetic Cooling technológiát próbálja piacra dobni, amely jelen formájában prototípusként létezik, de az eredmények ígéretesek.

Hirdetés

A CoolChip újítása a ventilátor hőelvezetőként való működtetésében rejlik. Ennek értelmében az adott hűtő fém talpazata fix pontot képvisel, így ez kezdi meg a hőelvezetést. Felette azonban nem egy hagyományos, hanem egy fémből készült ventilátor dolgozik, amelynek a motorja szintén fémből van. A felhasznált fém lehet réz vagy alumínium is. Ventilátornak utóbbi a kedvezőbb alternatíva, mivel a levegő felé hatékonyabb a hőátadása, mint a réznek.

A nemrég bemutatott prototípus a fenti videóban szereplő opcióra hasonlít, de azóta már számos modernizáláson átesett, ám működésének alapja nem változott, csupán hatékonyabb lett a hőelvezetés.

A CoolChip szerint az aktuális dizájnjuk 50%-kal jobb hűtőteljesítményre képes, mint a tradicionális, komolyabb teljesítményű processzorhűtők, miközben a zajszintje 30 dB-lel is alacsonyabb lehet. A vállalat az első tényleges termékkel a játékosokat szeretné megcélozni, de a konkrét startról még nincs adat. Idén azonban már mindenképp szeretnék bemutatni az első Kinetic Cooling technológiára építő terméküket, ami ráadásul igen kicsi megoldás lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés