Kis winchesterek nagy sebességgel

Hirdetés

A PQI hivatalosan is bejelentette a H566-ot, a világ első készre szerelt, 2,5 hüvelykes winchesterrel és 3.0-s USB csatlakozással rendelkező hordozható háttértárát. A készülék tömeggyártása a múlt héten kezdődött, így az adattároló hamarosan a boltok polcaira kerülhet. A 200 grammos szerkezet ezüstös fémborítással védi a belül rejtőző 320, 500 vagy 640 GB-os winchestert. A mérete 128 x 83 x 17 mm, így a szállítással nem lehet gond, hiszen bármikor zsebre vágható. A cég három év garanciát vállal a H566-ra, de a pontos megjelenés időpontja és a formás termék árazása még nem derült ki.

PQI H566 [+]
PQI H566 [+]

A Western Digital a nagy teljesítményéről és sebességéről ismert VelociRaptor sorozatának immár második generációjával jelentkezett. Az új széria tagjaival az mozgó alkatrészes meghajtóknál még jóval drágább SSD-ket akarják megszorongatni, rögtön két fronton is, átviteli sebességben, illetve a hozzáférési időben. Ez utóbbi rövidsége ugyanis kétségtelenül az SSD-k nagy előnye. A VelociRaptorok 145 MB/s-os olvasási tempójukkal és 3 ms-os elérési idejükkel viszont elég jó eséllyel indulnak a flashmemóriás tárak ellen. Ebben segítségükre van egyrészt a tányérok forgási sebessége, ami a WD-k esetében 10 000 rpm, továbbá az előző generációéhoz képest megduplázott adatsűrűség. A gyorsítótár mérete 32 MB, a számítógéppel pedig 6 Gbps-os SATA interfészen keresztül kommunikálnak a meghajtók.

Western Digital VelociRaptor
Western Digital VelociRaptor

Maga a merevlemez 2,5” méretű, azonban már gyárilag kap egy 3,5”-es átalakítót, amit egyúttal hűtőbordaként is alkalmaz. A gyártó 1,4 millió órában határozta meg a raptorok MTBF értékét, garanciából pedig öt teljes évet vállalnak a 150, 300, 450 és 600 GB-os háttértárakra. Az áruk még nem derült ki, de az előzetes hírek szerint jó eséllyel szállnak harcba az SSD-k ellen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés