Kína már 2020-ban megalázná a világot egy exascale szuperszámítógéppel

A rendszer prototípusa még idén elkészülne, így mindenképpen van pár hónapnyi előny az USA terveihez képest.

Kína az elmúlt években nagyon megerősítette a pozícióját a szuperszámítógépek közötti versenyben. A Tianhe-2 például évekig nem talált legyőzőre, ráadásul az elmúlt nyári trónfosztást is a Sunway TaihuLight vitte véghez, ami szintén kínai projekt. Ezzel az ország már nem csak a dobogó legfelső fokát, hanem az első két helyet birtokolja a top500.org listán.

Ezeket az eredményeket ráadásul úgy szállítja Kína, hogy újabban már nem építhetnek nyugati technológiára, de ez úgy néz ki, hogy inkább előnyt jelent számukra, mintsem hátrányt, ugyanis számos házon belüli projektet indítottak, így például készül a Matrix2000 gyorsító is, ami a szuperszámítógépek szempontjából fontos tényező.

Kína egyértelműen nem szeretne a trónról lemondani, így már idén készítenek egy olyan prototípust, amely az exascale szuperszámítógép alapja lehet. Itt olyan rendszerekről beszélünk, amelyek teljesítménye átlépi az 1 EFLOPS-ot, azaz átszámítva az 1000 PFLOPS-ot, vagyis lényegesen gyorsabb az aktuális megoldásoknál. Zhang Ting, Tiencsinben található nemzetközi kutatóintézet mérnöke a Xinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a 2020-ra tervezett új szuperszámítógép kétszázszor lesz gyorsabb Kína első, 1 PFLOPS-nál erősebb rendszerénél, a Tianhe-2-nél.

A 2020-as időpont azért lényeges, mert ha Kína ezt az ütemtervet tartani tudja, akkor nagyjából egy évvel előzhetik meg az Egyesült Államokat az exascale szuperszámítógépek telepítésére vonatkozó versenyben, ugyanis az USA a saját 1 EFLOPS-nál gyorsabb rendszerét 2021-ben tervezi beüzemelni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés