Kilövi magát az U8-as CPU-magokkal a SiFive

Egészen az ARM Cortex-A72 nyakáig repülnek velük, miközben lapkaterületben még a Cortex-A55-nél is kedvezőbb alternatívák.

A SiFive még a 2016-os esztendő közepén jelentette be, hogy előálltak az iparág első, nyílt forrású chiptervező platformjával, amely a RISC-V architektúrát tekinti alapnak. A kezdeti E3 és U5 jelzésű processzormagok elsődlegesen az energiatakarékossággal tudtak kitűnni, és ezen a később bemutatott U7 sem változtatott, pedig házon belül ez számít a teljesítményorientált megoldásnak.

A SiFive most bejelentette, hogy elkészítették az U8-as sorozatot, amelyben az OOO logika felváltja az in-order modellt, vagyis a beérkező feladatok nem csak sorrendben dolgozhatók fel. Ez az egyik kulcstényezője a nagyobb teljesítmény elérésének, hiszen az in-order logika ugyan egyszerű, tehát sok energiát meg lehet spórolni, de a tempó tekintetében már komoly hátrányai vannak.

Hirdetés

A U8-as generáció három utasítást képes betölteni, de ehhez már négy utasítás széles dekódolót alkalmaz, ami furcsa döntés, hiszen a legtöbb processzormag esetében jellemzően a dekódoló szokott lenni a szűkebb keresztmetszet, de ez nem törvényszerű, bizonyos esetekben a dizájn jellegzetességei a tipikus kiépítéseket felülírják. A maximum három feldolgozóegységet tartalmazó rendszer futószalaghossza 10-12 lépcső.

A SiFive két IP-t épít majd az U8-ra. Az U87 jövőre biztosan elérhető lesz, míg az U84 valamivel később kerül véglegesítésre. A kettő között az a különbség, hogy az előbbi mag tartalmaz vektorfeldolgozót is, de amúgy mindkét fejlesztés nyolc magig skálázható.


[+]

Az U8-as generáció papíron igen kellemesnek tűnik. Az U84-es mag, 7 nm-es node-on 0,28 mm²-nyi lapkaterületet foglal el L2 gyorsítótár nélkül, vagyis kevesebbet, mint az ARM Cortex-A55-ös magja. Eközben a teljesítménye inkább a Cortex-A72-höz mérhető, amelyben egyébként köze van annak is, hogy 2,6 GHz-es órajelet is be lehet állítani. A tervezők adatai alapján tehát nagyon ígéretes a fejlesztés.


[+]

A SiFive egy optimális SoC dizájnt is bemutatott, amelyben négy U8, négy U5 és egy S2 sorozatú mag található, vagyis heterogén többmagos kiépítésről van szó, egy megosztott L2 gyorsítótárral. Ez is lehetséges a cég megoldásaival, így rendkívül konfigurálhatók az elérhető IP-k, vagyis az adott igényekhez optimális kialakítást lehet tervezni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés