Kifutnak a 939 tűs Opteronok? - frissítve

Nagyjából négy hónappal a 939 tűs tokozásban megjelent Opteron processzorok hivatalos bejelentése után felröppent a hír, hogy az AMD beszünteti eredetileg munkaállomásokba és belépőszintű szerverekbe szánt lapkáinak gyártását. A Socket 940-es Opteronoktól eltérően olcsóbb, nem-pufferelt memóriamodulokat igénylő 939 tűs változatokkal a gyártó kedvezőbb árú egyprocesszoros professzionális rendszerek építését kívánta elősegíteni.

Hirdetés

Az új modellek támogatásának bejelentésével nem késlekedett egyebek mellett a Sun, a Tyan és a Supermicro sem, de egy másik piacon mégis feltűnőbb sikert arattak. Kiskereskedőknél elsősorban a tuningosok vásárolták őket szívesen, hiszen például egy 1 MB másodszintű gyorsítótárral ellátott Opteron esetenként kevesebbe került, mint egy 512 kB L2 cache-sel bíró Athlon 64.

A The Inquirer című informatikai bulvárlap egy belső dokumentumra hivatkozva azt állítja, hogy az AMD beszüntette a dobozos Sempron 2500+, 3100+, valamint a dobozos Athlon 64 3000+, 3200+ és 3500+ termelése mellett valamennyi Socket 939-es Opteron előállítását is. A chipgyártó nem erősítette meg az értesülést, ám ez lehet akár az új platformok előszele is. Amint ismeretes, az AMD 2006-ban az asztali processzorok és az Opteron 100-as széria számára egységesen a Socket M2 aljzatot, míg a nagyobb szerverprocesszorok számára a Socket F foglalatot vezeti be.

Frissítve: Az AMD cáfolta a Socket 939-es Opteronok gyártásának leállításáról szóló hírt. A processzorok gyártása eszerint 2006-ban is folytatódik, és amint a vállalat képviselője elmondta, a 939 tűs Opteronokat még több mint egy éven keresztül szállítják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés