Hirdetés

Két új belépőszintű grafikus kártya a Gigabyte-tól

A Gigabyte a napokban két belépőszintű videokártya-újdonságról adott hírt. A GV-RX30HM128D jelzést viselő grafikus vezérlő egy ATI Radeon X300 SE kártya, amelynek 32 MB fedélzeti memóriáját – a HyperMemory technológia jóvoltából – a PCI Express buszon keresztül a rendszermemória igénybevételével legfeljebb 128 MB-ra lehet kiegészíteni.

Hirdetés

A 4 futószalagos GPU órajele 325 MHz, a helyi RAM 592 MHz-en jár. A kártya passzív hűtéssel és alacsony profilú kialakítással érkezik, így bármely mini-PC-ben helyet kaphat, ahol nem létszükséglet a nagy 3D-teljesítmény. DVI-I interfészén digitális és analóg videojel is nyerhető, emellett egy TV-kimenettel látták el. A gyártó a V-Tuner II segédalkalmazást és a PowerDVD 5.0 lejátszót mellékeli termékéhez.

A Gigabyte másik újdonsága az NVIDIA GeForce 6200 chipjére alapozó GV-N62128DE. A vállalat korábbi megoldásaitól eltérően ez a kártya AGP interfésszel rendelkezik, így nem is foglalhat saját céljaira a rendszermemóriából. Ennek megfelelően nagyobb kapacitású, 128 MB RAM került a kártyára, amely azonban csupán egy 64 bites vezérlőre kapcsolódik. A passzív hűtésű kártyán egy DVI, egy VGA és egy S/HDTV-kimenet kapott helyet; a csomagban a V-Tuner II és a PowerDVD 5.0 szoftverek találhatók.

Nem kapcsolódik a fent bemutatott újdonságokhoz, de itt jegyezzük meg, hogy információink szerint hamarosan az NVIDIA TurboCache technológiával felvértezett grafikus kártyáin is 128 MB-ra nő a helyi VRAM maximális nagysága. A referenciát követő modelleken eddig 16, 32 vagy 64 MB memória kapott helyet, amelyet a rendszermemóriából legfeljebb 128 MB-ra lehetett kiegészíteni. Úgy tűnik azonban, hogy a memória mérete túl nagy marketingértéket képvisel, így az ésszerűség szempontján felülkerekedve az NVIDIA is felzárkózik az ATI HyperMemory-s csúcsmodelljéhez (128 MB/256 MB) újabb TC-kártyájával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés