Két SSD-termékvonalat tervez az Intel

Az Intel régóta jelen van a flashmemóriák piacán, de nem olyan régen jelentette be, hogy a kisebb kapacitású tárolóegységek után a merevlemezek kiváltására alkalmas SSD-k szegmensébe is belép, mégpedig – ígérete szerint – teljesítményüket tekintve is kiemelkedő eszközökkel. Bár az új termékek megjelenésére még várni kell, jelen állapot szerint valószínűleg az év végéig, már most nyilvánosságra kerültek az Intel SSD-k főbb paraméterei.

Hirdetés

Egy prezentációból kiderül, hogy a gyártó két kategóriát is megcéloz: a kliensgépekbe, személyi számítógépekbe való tárolók mellett olyan modelleket is tervez, melyek adatátviteli sebesség és megbízhatóság szempontjából is többet nyújtanak, így vállalati környezetben való felhasználásra is alkalmasak. Utóbbiak az X25-E jelet viselik, olvasási sebességük a 240 MB/s-ot, az írási a 170 MB/s-ot éri el, MTBF értéküket pedig 2 millió órában adják meg.

A kisebb teljesítményű, egyúttal olcsóbb SSD-k X25-M (2,5 hüvelyk) és X18-M (1,8 hüvelyk) néven szerepelnek az útitervben. Itt az Intel ugyancsak 240 MB/s olvasási, de csak 70 MB/s írási tempót specifikál, míg az MTBF érték 1,2 millió órát ér el. Energiatakarékosság terén viszont ezek viszik a prímet, hiszen átlagos üzemi fogyasztásukat csupán 0,25 wattban adják meg, míg a szerverváltozatok 2,4 wattot disszipálnak aktív állapotban. Az SSD-k 3 Gbps-os SATA interfésszel jelennek meg, kapacitásuk a korábbi nyilatkozatok szerint 80-tól 160 GB-ig terjed majd.

A termékpaletta efféle szegmentálása egyébként nem csupán az Intelre jellemző, nemrég például a Micron harangozott be két új termékcsaládot, melyek közül az egyiket főként szerverekbe, a másikat inkább noteszgépekbe szánják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés