Két éven belül a HDD-k fele hibrid lesz?

A HDD-k és az SSD-k alapvetően megvannak egymás mellett, hiszen más-más igényeket céloznak meg amellett, hogy mindkét megoldás adattárolásra használható. Igazából azonban a legjobb adattároló a két technika előnyeinek az összeházasításából születik, amit a gyártók is éreznek, így nem véletlen, hogy az olcsóbb merevlemezek mellé kis kapacitású SSD-ket is kínálnak a PC-kbe,  gyorsítótár funkciók ellátására. Ezt az elvet a merevlemezgyártók is elkezdték meglovagolni, így megszülettek a HHD-k, amelyek hibrid merevlemezeknek tekinthetők, azaz az adatok tárolását lényegében a hagyományos tányérokon oldják meg az érintett cégek, a sokat használt információk betöltését pedig NAND flash lapkák gyorsítják.

A legismertebb ilyen megoldásnak talán a Seagate Momentus termékcsaládja számít, de a Toshiba is rendelkezik ilyen termékkel, és egyértelmű, hogy a merevlemezeknek ebbe az irányba kell fejlődni.

A Toshiba HHD-je
A Toshiba HHD-je

A Toshiba, a piac harmadik legnagyobb merevlemezgyártója szerint 2015-re a HDD-k fele hibrid megoldás lesz. Az SSD-k továbbra is drágák maradnak, így extrém mértékű terjedésre nem érdemes számítani, de a vállalat elmondta, hogy a sebesség komoly tényező lesz, így a NAND flash lapkák gyorsítótárként való használata elengedhetetlen lesz a drágább HDD-k esetében. Természetesen a hagyományos megoldások sem tűnnek majd el, hiszen a tárkapacitás szempontjából ezeknél olcsóbb alternatíva belátható időn belül nem lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés