Készülnek az ünnepi szuper-GeForce-ok

Hirdetés

Talán nem felelőtlenség kimondani, hogy idén sem marad el a karácsony. A gyártók ezt természetesen látják, és egészen egyedi termékekkel készülnek az ünnepi szezonra. A Galaxy és a Zotac műhelyében szuper-GeForce-okon dolgoznak a tervezők. Az előbbi vállalat a GeForce GTX 460-as termékre épít egy különleges grafikus kártyát. A GF104-es chipet használó rendszer pontos tulajdonságairól még nincs sok információ, de valószínűleg a referenciaparaméterek köszönnek majd vissza, némi gyári tuning mellett. A fehér nyomtatott áramkörön hat darab GDDR5-ös memórialapka van, ami 768 MB-os fedélzeti tárat feltételez, de van még két üres hely, így opció lehet az 1 GB-os verzió.


Galaxy GeForce GTX 460 (forrás: EXPreview) [+]

A kártyán egy 6 és egy 8 tűs tápcsatlakozó található, a rendszer tápellátását pedig 6+2 fázisú áramkör biztosítja egy Volterra PWM-re építve. Ez rendkívül erős alapot kínál a tuningra, amit valószínűleg ki is lehet használni. A PWM áramkör egyébként 85% fölötti hatásfokkal is rendelkezhet, ami a referenciakártyánál alacsonyabb fogyasztást eredményezhet, amennyiben a Galaxy betartja az NVIDIA által meghatározott 2D-s órajeleket. A termék várhatóan még az ünnepek előtt a boltokba kerül, az árazás szempontjából pedig biztos, hogy a legdrágább GeForce GTX 460-ak között fog szerepelni.


Galaxy GeForce GTX 460 (forrás: EXPreview) [+]

A Zotac esetében sem mondható el, hogy a mérnökök elaprózták az ünnepi meglepetést, ugyanis a vállalat egy régóta várt termékkel jelentkezik. Nagyon úgy néz ki, hogy az NVIDIA már nem fog két GF104-re épülő kártyát versenyeztetni, de ez nem jelent problémát, ha megteszik helyettük a partnerek. A GeForce GTX 460 SLI-ként lelepleződött megoldás neve mindent elmond, vagyis egyetlen nyomtatott áramköri lapon kiépített két GPU-s konfigurációról van szó. Nagyon valószínű, hogy a chipek paraméterei megegyeznek az NVIDIA ajánlásaival, a GDDR5-ös memórialapkák pedig grafikus processzoronként 1 GB-os kapacitást kínálnak. A tápellátást két darab 8 tűs csatlakozó biztosítja, ami azt jelenti, hogy a termék átlépi a PCI-SIG 300 wattos maximális fogyasztásra vonatkozó határát, de biztosra vehető, hogy a Zotac a kiskereskedelmi piacon szeretne versenyezni, így ez nem jelent túlzott problémát.


Zotac GeForce GTX 460 SLI (forrás: EXPreview) [+]

A GPU-k közötti kommunikációt az NVIDIA NF200-as vezérlőhídja biztosítja. A kártya hátlapján négy darab DVI és egy mini HDMI található majd, ami azt is jelenti, hogy ez a GeForce képes kihasználni a 3D Vision Surround technológiát. Persze ez nem meglepő, hiszen technikailag egy SLI konfigurációról van szó. A megjelenés a Galaxy termékéhez hasonlóan az ünnepi szezonra várható, és ez lehet a legerősebb GeForce kártya a piacon, bár itt fontos megjegyezni, hogy nem hivatalos fejlesztésről van szó, azaz a GeForce GTX 480 csak formálisan kerül le az NVIDIA termékpalettájának trónjáról.


Zotac GeForce GTX 460 SLI (forrás: EXPreview) [+]

Előzmények

Hirdetés