Kész az ARM 10 nm-es tesztlapkája

A vállalat a TSMC új generációs node-jához kiterjeszti a POP IP-t is.

Az ARM bejelentette, hogy elkészült az első olyan tesztlapkájuk, amely a TSMC 10 nm-es FF node-ját használja. Ebben a lapkában négy darab Artemis magot tartalmazó processzorrész van, amit eredetileg 16 nm-es FF node-hoz tervezett az ARM, de általában kedvezőbb az új gyártástechnológiáknak egy ismert dizájnnal nekifutni. A tesztlapka része még egy kisebb, mindössze egy shader maggal rendelkező IGP, illetve számos egyéb részegység, amelyek szintén a tesztet szolgálják.

A tesztlapka alapján a 10 nm-es node a 16 nm-es opcióhoz viszonyítva akár 2,1-szeres előrelépést jelenthet a tranzisztorsűrűség szempontjából, továbbá a egységnyi órajelen 30%-os fogyasztáscsökkenés várható, ami beváltható nagyjából 11-12%-os gyorsulásra.


[+]

Az ARM a TSMC 10 nm-es FF node-jára is kiterjeszti a POP IP-t, aminek segítségével, illetve a kapcsolódó dokumentációkkal a licencelők egyszerűbben implementálhatnak SoC dizájnokat, ami a költségek és a vállalt kockázat szempontjából előnyös. Ráadásul a POP IP az ARM több komponensére is elérhető, tehát az egyes lapkák megtervezése radikálisan leegyszerűsíthető. Gondot jelenthetnek viszont a költségek, ugyanis egy 10 nm-es SoC elkészítése legalább hatszor nagyobb anyagi befektetést igényel a manapság kedvelt 28 nm-es node-okhoz viszonyítva, ami számos érdeklődő számára nem vállalható tényező.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés