Hirdetés

Késhet a 80 nm-es GPU-k gyártása

Hirdetés

Egyes, a gyártóhoz közel álló források szerint a tervezetthez képest rosszabb ütemben halad a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gyáraiban a 80 nanométeres csíkszélességű technológiával készülő grafikus processzorok próbagyártása. Bár a tajvani üzem az ATI Technologies és az NVIDIA számára egyaránt készít chipeket, az új technológiára alapozó processzorok tesztpéldányainak jelenlegi rendkívül gyenge kihozatala elsősorban a kanadaiakat érintheti kedvezőtlenül.

A hírt egyelőre nem kommentálták a TSMC-nél, az ATI ugyanakkor továbbra is kitart amellett, hogy a 80 nanométeres migrációt a tervezett ütemben kívánják véghezvinni, így a harmadik negyedévben megjelenhetnek az első, fejlettebb gyártástechnológiával készülő grafikus processzorokra épülő videokártyák a vállalat kínálatában. A DigiTimes forrásai mindazonáltal rámutattak, hogy bár a középkategóriás, RV560 és RV570 kódjelű GPU-k valóban az idei ütemtervnek megfelelően debütálnak majd, az ATI a gyártás kezdeti vagy akár teljes szakaszában marad a jelenleg alkalmazott, 90 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósoroknál annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségben tudja vezérlőit szállítani.

A kanadaiaknak nem ez lenne az első ilyen jellegű áldozatuk idén; a források rámutattak, hogy az ATI jelenlegi csúcskategóriás GPU-ja is 80 nm-es gyártási technológiával készült volna eredetileg, ám az év elején elkészülő R580 hasonló okok miatt mégis a 90 nm-es gyártósorokról gördült le. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kanadaiak következő nagy dobását mennyire befolyásolják ezek a gyártási problémák, mindazonáltal az R600-zal kapcsolatban többen korábban már úgy spekuláltak, hogy az új nagyágyú nem érkezik meg az eredetileg tervezett időpontban, ám akkor elsősorban a Windows Vista, illetve vele együtt a DirectX 10 API késésében látták a magyarázatot.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés